Hírek

2017.07.12. 08:56

A legjobb falusi ifjúsági közösség – Dobogós perkátaiak

BUDAPEST, PERKÁTA - Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség A legjobb falusi ifjúsági közösség címmel hirdetett pályázatot. A perkátai Veled egyesület a harmadik helyen végzett.

V. Varga József

A felhívásra olyan településekről pályázhattak formalizáltan, egyesületként vagy akár e nélkül is működő ifjúsági közösségek, amelyek lakosságszáma 5000 fő alatt van – mondta el lapunknak Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke.

Hetvenkét közösség adta be a pályázatát, s közülük választotta ki a szakmai zsűri azt a tizenhárom közösséget, amely bejutott a második fordulóba. A pályázók 120 másodperc hosszúságú bemutatkozó filmet készítettek saját magukról és tevékenységükről, melyekkel kedveléseket, lájkokat gyűjtöttek. Az első három helyezettet e szerint díjazták.

A győztesek. Jobbról a perkátai Veled egyesület képviselői Fotó: Agrya

A pályázat első helyezettje a Levéli Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, díjuk 500 ezer forint szabad felhasználású pénzbeli támogatás, második a Rimóci Ifjúsági Egyesület (300 ezer forint), harmadik a perkátai Veled az Ifjúságért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület (200 ezer forint).

A díjazottaknak a támogatásról nem kell tételesen, számlákkal elszámolniuk, szabadon felhasználhatják akár működésükre, akár programjaikra, azonban a tevékenységükről egy éven keresztül rendszeresen tájékoztatást kell adniuk. További öt közösség különdíjban részesült. Az ő képviseletükben, augusztusban négy-négy fő részt vesz egy háromnapos közösségfejlesztő tréningen az Úrhidai Gazdatáborban.

A programot a meghirdetők kimondottan sikeresnek tartják: a számok magukért beszélnek. Már a jelentkező hetvenkét közösség is azt mutatta, hogy van erő, élet a kistelepülési ifjúsági közösségekben. A második forduló bemutatkozó kisfilmjei – a résztvevő közösségek mozgósító képességének, beágyazottságának köszönhetően – 553 ezer 121 embert értek el, 284 ezer 867 videó megtekintést produkáltak, 18 ezer 148 alkalommal osztották meg azokat, és 128 ezer 650 lájk gyűlt össze.

A kezdeményezés megmutatta, hogy szükség van a kistelepülési ifjúsági közösségek támogatására, hálózatos együttműködésük megteremtésére. A közösségi élményeken keresztül megerősödő helyi kötődés hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb fiatal hagyja el szülőhelyét, hogy helyben megmaradjanak, hogy a falu tovább tudjon élni – tette hozzá Mikula Lajos.

A pályázat lebonyolítása, kommunikációja és az előzetes kiválasztás a Földművelésügyi Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságával, és az Új Nemzedék Központtal együttműködésben, partnerségben zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!