Hírek

2013.10.28. 17:50

A legjobbak között a Fejér megyei mentősök

Székesfehérvár - Kiváló eredményt értek el egy Cipruson rendezett nemzetközi versenyen a megyei mentősök.

Hajnal Csilla

A csapat (balról): Klupács Péter, Ferenczi Tamás Krisztián mentő szakápolók, Gara Edit doktornő és Szakasits Zsolt mentőtiszt
(Fotó: Koppán Viktor)

Majdnem húsz órán át tartott az EMS Cyprus Aphrodite Rally elnevezésű mentőverseny, amelyen a négytagú magyar, egészen pontosan Fejér megyei csapat a húsz között a második helyen végzett. A Gara Edit, Ferenczi Tamás Krisztián, Klupács Péter, Szakasits Zsolt összeállítású egység többször végzett újraélesztést persze mindig más és más körülmények között, mentettek búvárt és autóbalesetet szenvedett várandóst, kígyómarta sérültet, jártak családi erőszak helyszínén és dolgoztak egy vitorlás szűk kabinjában rosszulléttel küzdő beteggel is. A szimulált szituációkban a szereplők igen élethűen adták elő a történteket, ezzel segítve a mentőket, akiknek munkáját minden egyes állomáson komoly szaktekintélyekből álló zsűri figyelte árgus szemekkel.

Tíz perc – állomásonként ennyit kaptak a csapatok arra, hogy ellássák, adott esetben megmentsék az életét azoknak, akiket a helyszínen találtak. Banánföldön dolgozó szívbeteget például, akit újraélesztettek, ahogyan kicsivel később a balesetet szenvedett búvárt is. Közben persze kezelni kell tudni a sérülthöz közeledő két részeget is, akik minden áron segíteni szeretnének, vagy épp le kell fegyverezni a városi rendőrfőnököt, akinek a feleségét felakasztva találják a mentők, és akinek nem mellesleg szívrohama is van. Talán a bevezetőből is látszik: az Aphrodite Rally mentőverseny szervezőinek igen gazdag a képzelőereje, ha arról van szó, hogy próbára tegyék a résztvevők tudását, reakcióidejét, improvizálóképességét.

– Ezt és az ehhez hasonló versenyeket kifejezetten azért rendezik, hogy a szervezők – és a versenyzők is – tanuljanak egymástól, hogy lássák, ki milyen technikával, milyen módszerekkel dolgozik – mondja Klupács Péter mentő szakápoló, aki már tíz éve jár ilyen megmérettetésekre. A rally mentőversenyek „őshazája” Csehország, onnan indult az ötlet, az ottanit minden évben megrendezik – említi. Cipruson sem először volt verseny: most is jól szervezett, jó hangulatú, de komoly kihívást jelentő feladatokkal.

– A helyszíneken a szereplők, a szituációk abszolút élethűek: részeg kötözködik, akinek sápadtnak kell lenni, az sápadt, akibe sztori szerint karó állt, annak ott az oldalában a karó, és a sem angolul, sem görögül, sem más nyelven nem kommunikáló, amúgy „tébécés” kislányt sem lehetett szóra bírni – meséli a fiatal Gara Edit doktornő.

– Utóbbinál kizárólag a tünetek alapján sikerült gyorsan megállapítanunk, hogy fertőző beteg, ezért kell a szájmaszk – mert ennek a meglétét is pontozták például, ahogyan szinte minden egyes lépést, mozdulatot a helyszíneken, azt, hogy milyen gyorsan, milyen technikával tesszük, amit kell, mennyire vagyunk birtokában a legújabb ajánlásoknak, vagy hogy milyen gyógyszereket alkalmazunk, de azt is, hogy kérjük-e a társszervek, például a tűzoltók segítségét. A bírók mind komoly, elismert szakemberek a maguk területén, akik egységes szempontok alapján kidolgozott pontrendszer szerint értékelik a versenyző csapatok teljesítményét. Ami – egyáltalán nem mellesleg – azért is tiszteletre méltó, mert a verseny húsz órán át tartott:

– Este nyolc órakor, az eligazítás, a helyszínek megközelítését segítő leírások kiosztása után indultunk, és másnap délután háromkor értünk célba – veszi számba az időpontokat, a helyszíneket Ferenczi Tamás Krisztián.

– Volt, ahová gyalog, máshova mentőautóval jutottunk el, egy-egy állomás között 20-30 percnyi időnk volt, a helyszínen tíz perc a megoldásra.

– A végén már nem voltunk nagyon fittek – jegyzi meg Szakasits Zsolt, akinek pedig Péterrel együtt fizikai erejét is be kellett vetnie, amikor „lefegyverezték” a rendőrfőnököt.

– A leírásból tudtuk, hogy rendőr, lehet nála fegyver is. Próbáltuk megnyugtatni, aztán egyszerre „vetettük rá” magunkat... Ez a szituáció amúgy jól jellemezi az egész verseny lényegét: nem csupán az fontos ugyanis, hogy szakmailag minden szempontból kiválót nyújtson egy csapat, hanem hogy akár egy szemvillanásból is tudják, mi következik. A mi csapatunk ezen a téren is kiemelkedő – néznek egymásra a négyek. És az eredményt látva ebben egészen biztosak lehetünk. A hétköznapokon is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!