Hírek

2012.11.22. 22:00

A legnépszerűbb autószínek

Székesfehérvár – Elég csak körbepillantani az utcán, máris rájövünk, melyek az autótulajdonosok kedvenc színei. A TOP háromban biztonyosan benne lesz a fekete, az ezüst és a fehér is.

Miskei Anita

A legnagyobb hazai használt autót hirdető portál felmérése szerint az autó legyen fekete, dízel és német – ez a hazai autóvásárlók álma. A harmadik negyedévben lefuttatott 48,8 millió keresés adatai alapján pontosan meghatározható, milyen személyautót képzel el magának a legtöbb honfitársunk.

A többség ötévesnél fiatalabb autót keres, kétharmaduk a dízelmotorokat preferálja. Az öt legnépszerűbb típus kivétel nélkül német autómárka. Az álmoknak azonban a pénztárca mellett gyakran a kínálat is határt szab.
– A kívánt jármű könnyebb megtalálása érdekében az érdeklődők túlnyomó többsége az autó valamilyen jellemző tulajdonságára keres rá, ez alapján pedig rengeteg fontos információhoz juthatunk a használtautó-piacról – mondta Szemes Árpád, a portál ügyvezetője.
– Ez a legtöbbször értelemszerűen a gyártmány és a modell megadását jelenti, ami mellett az érdeklődők leginkább az autó évjárata, illetve az üzemanyag fajtája alapján próbálják maguknak szűrni a kínálatot. A tapasztalatok szerint az autósok 55 százaléka 2007-ben, vagy azt követően gyártott autókat keres, ugyanakkor az eladni kívánt autók átlagéletkora eléri a 11 évet. Különösen az 1-3 éves autók kínálatában tátong hatalmas űr, ami nem meglepő, hiszen az előző néhány évben zuhant töredékére az utánpótlást biztosító új autó-eladások száma – tette hozzá a szakember.

A jövedékiadó-változások hatására az év jelentős részében a dízel üzemanyag ára meghaladta a benzinárat, a különbség hosszú hetek óta eléri vagy meghaladja a 20 forintot. – Ennek ellenére az autósok közel kétharmada továbbra is dízelautót keres, hiszen ezek a járművek azonos motorméret, illetve teljesítmény mellett 15-20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak – emelte ki észrevételét Szemes Árpád. Majd hozzáfűzte, a keresési paraméterek közül az autók színe kevésbé fontos szempont a használt autót keresők számára, azonban az időszak során közel 200 ezer keresésben szerepelt ez a tényező is, ami megfelelő képet ad a színek szerinti preferenciákról is.

– Az adatokból jól kivehető, hogy legtöbben a fekete és a fehér autókra keresnek rá, ez a két szín teszi ki az összes színre szűrés 45 százalékát. Emellett az ezüst, szürke és a kék színek is fel-felbukkannak a jövendő tulajdonosok látókörében. Piros színt mindössze négy százalékuk, bordót, zöldet, pezsgőt, vagy éppen bézst pedig még ennél is kisebb arányban keresnek a vásárlók – tette hozzá a szakember a statisztikát megosztva velünk.

Hiába jelennek meg csillogó, élénk színű autókkal a kereskedők egy-egy bemutatón, az autóvásárlók többsége mégis feketét, fehéret vesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!