Hírek

2016.11.02. 19:45

A legszőrösebb hónap, a movember

Székesfehérvár - Már elkezdték növeszteni bajszukat azok a férfiak, akik csatlakoznak a Movember elnevezésű mozgalomhoz. Ám a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a Movember nem csak a bajuszról szól!

Gábor Gina

Kezdetét vette a legszőrösebb hónap! A november és a moustache azaz bajusz szavak összevonásából született elnevezés ugyanis mozgalmat teremtett. Először Ausztráliában kezdték a bajusznövesztéssel felhívni a figyelmet a férfiegészség megőrzésére. Nyolc éve a mozgalom elért Budapestre, Fehérváron pedig négy éve él a kezdeményezés, amelyhez idén a fehérvári hokicsapat tagjai is csatlakoznak. Erről is szó esett azon a sajtótájékoztatón, amelyen Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, Hermann János urológus főorvos, a Movember Hungary Fehérvár két képviselője, Kiss Árpád Tamás és Vas Miklós hívta fel a figyelmet a megelőzésre.

Östör Annamária arról beszélt, hogy a fehérvári önkormányzat igazi szövetségesének tekinti a mozgalom képviselőit, amikor szűrőprogramokat hirdetnek. Arról is beszélt: a nők is sokat tehetnek azért, hogy a férfiakat meg lehessen menteni. Ahogy mondta, az asszonyok azok, akik gyengéd erőszakkal , rávehetik a férfiakat a vizsgálatra. November 12-én, szombaton 8-tól 13 óráig a Család-és Nővédelmi Központban szűrésre várják azokat a férfiakat, akik elmúltak 50 évesek, eddig nem vettek részt szűrésen, vagy az utolsó prosztata-vizsgálat óta 2-3 év telt el. A szűrésra november 7. és 10. között be kell jelentkezni, munkanapokon 8 és 16 óra között, a következő telefonszámon: 70-380-95-12.

A tájékoztatón még utoljára megborotválkozhatott, aki akart, hogy aztán elkezdjen figyelemfelkeltő szőrzetet növeszteni  Fotó: ÖKK

Hermann János urológus főorvos hozzátette: manapság hozzáférhetők a különféle tesztek, így a PSA-teszt is. Ám ez édeskevés. Tudni kell, hogy a prosztatarák szűrése nem egyenlő a vérvizsgálattal. A szűrés tehét elképzelhetetlen a prosztata tapintása nélkül. Ezért a maga részéről nem ígér gyengédséget. A vizsgálat ugyan nem fájdalmas, legfeljebb kicsit kellemetlen. Viszont ne felejtsük: az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható.

A Movember Hungary Fehérvár november 18-án 18 órára várja az érdeklődőket színes programmal a színház kávézójába. Előbb Hermann doktort tart előadást a prevencióról, majd Haraszti Zsigmond néprajzkutató beszél a bajusz típusokról. Az előadásokat izgalmas zenei blokk követi a Strikers Zenekarral, Déri Barna hangterapeutával Kiss G. László és barátai szereplésével.

A Movember mozgalom keretében adományt is gyűjtenek. A tegnapi tájékoztatón adták át a tavalyi adomány jóvoltából vásárolt PSA mérőműszert a Humán Szolgáltató Intézetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!