Hírek

2015.01.04. 11:10

A múlt évben rekordszámú látogató járt a Madárdal Tanösvényen

Fenyvesi László élete sok-sok esztendeje összefonódott a Dinnyési-fertő világával. A madarakkal, a nádassal, a vízzel, az éggel. A reménységgel, a hagyományokkal és azzal, hogy jó tudni: ilyen magyarok is vannak még közöttünk.

Tihanyi Tamás

Szeretem a madarakat. A rigók és a fecskék is szeretik, de talán minden madár virradatkor a legboldogabb. Ilyenkor élettel telik meg a mező, a nádas és az erdő. Minden, ami él, az új napot várja, és ő megbízhatóan meg is érkezik, még ha eleinte csak derengés jelzi is, de mindig megjön új ígéretekkel, nagy szerelmekkel. Minden, ami lélekkel bír, szeret, s ha teheti, szerelemmel szeret. A fáknak is van lelkük , írja Fenyvesi László Lélekből jövő madá című könyvében.

- Rekordot döntöttünk az elmúlt esztendőben, hiszen csak az általam kísért látogatók száma megközelítette a kilencezret a tanösvényen - összegzett a nemzeti park környezeti nevelője. Ez azt jelenti, hogy különösen májusban, júniusban, szeptemberben és októberben telt ház volt nálunk. A Madárdal Tanösvényt úgy alakítottuk ki, hogy anélkül tudjuk bemutatni a természet kincseit, hogy közben megzavarnánk az ott élő állatokat: nagyjából ez az a létszám, amit elbír még a terület. Az útvonalat úgy jelöltük ki, hogy a védett helyekre nem vezet út, oda csak ritkán látogatunk el.

Jellemzően egész évben madárgyűrűzési bemutatók követték egymást, sőt, megtették ezt néha költési időszakban is a fiókákkal. Ez a művelet nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is rendkívüli élményt jelent. Milyen állapotban van a fertő?

- Lenne mit fejleszteni - mondta a szakember. - A helyzet azért sem ideális, mert kevés a jószág. Sokkal többet elbírna a fertő környéke, mert az adott élőhely kezeléséhez hozzá tartozna, hogy egy tocsogós legelőn megjelennek a cankók, a batlák és más ritka madarak. Ha nincs elég legelő állat, akkor a növényvilág sem egészen olyan, mint lennie kellene.

Fenyvesi László azért is bízik abban, hogy a következő időszakban többet lehet legeltetni, mert azzal a hagyományok és a természetvédelem kapcsolatát ezzel is be lehet mutatni a látogatóknak.

- Az élőhely minősége sokat javulhatna azzal is, ha egy kicsit más lenne, mint a környező vizes területek. Arányleg sok víz áll most mindenhol, a Velencei-tavon, a halastavakon, és így van ez a fertőn is, amelynek szinte teljes területe víz alá került. Ez azonban így nem jelent alternatívát a különlegesebb madarak számára. Számukra az lenne az ideális, ha a Dinnyési-fertő partimadaras élőhely lehetne. Egy jó kis tocsogó, ahol madárszigetek emelkednek ki a vízből, ahol a ragadozók nem tudják elérni a szaporodó tollasokat.

A tavon elhalkul a vadludak zsivaja, húznak a récék, fojtott pára úszik a víz felett, de az éjszaka szálló madarak hangja kérdésekkel van tele. Mintha minden várakozna valamire. Talán egy álomra, mely élettel van csordultig töltve. Olyan élettel, hogy még az égi birodalom laki is ide vágynak majd, mert csak mirajtunk múlik, hogy mikor tudunk újra együtt gondolkodni. Mikor ismerjük fel testvéreinket, mikor találjuk meg minden szinten, múltban és jelenben, térben és időben a mieinket. A csillagok is mutatják az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!