Hírek

2012.05.20. 08:05

A lovaglás jót tesz az egészségnek

Balogunyom - A lovak környezete, személyisége, a velük való foglalkozás és a lovaglás hatásai kedvezőek a testnek, a léleknek egyaránt. Ezeket a hatásokat használják fel a lovasterapeuták a foglalkozásaik során. Györgypál Zoltánné gyógytornász-lovasterapeuta a családjával, a munkatársaival sokrétű lovas tevékenységet végez.

PLT

- A lovak nagyon régóta az emberek társai. Manapság leginkább a sport és a rekreáció területén találkozhatunk velük. A lovaglás kedvezően hat a fizikumra, az idegrendszerre, jó kikapcsolódásnak számít, mi több, a ló egy elfogadó, hűséges barát - mondja bevezetésképpen Györgypál Zoltánné Garami Éva. Az eredetileg gyógytornász diplomát szerzett szakember lovasterapeuta, egészségfejlesztő mentálhigiénikus, természetgyógyász (alternatív mozgás- és masszázsterapeuta), lovassportoktató végzettséggel is rendelkezik. Az UnICORnIS Egészségforrás Alapítványt 15 évvel ezelőtt hozták létre, két évvel később pedig egy romos, de valaha szebb napokat látott balogunyomi majort megvásárolva kialakították az UnICORnIS Lovasterápia és Lovasközpontot.

- Egész családunk, barátaink, ismerőseink, pácienseink együtt dolgoznak velünk, hogy a lovasközpont működhessen - mondja Éva. - A lovak környezete, személyisége, a velük való foglalkozás és a lovaglás hatásai kedvezőek testnek, léleknek egyaránt. Ezeket a hatásokat használjuk fel a lovasterápiás foglalkozások során is. A lóhoz való alkalmazkodás, a ló körüli teendők elsajátítása mind-mind olyan élményt adhat a fiataloknak, amit máshol nem lehet elsajátítani. A ló nem hazudik. Amit teszünk, arra azonnal válaszol, így megtapasztalhatjuk tetteink következményeit. Megtanít gondolkodni, tervezni, értékelni és átértékelni. Általa megtanulhatjuk a nonverbális kommunikációt, rendre, fegyelemre, tiszteletre nevel.

A sokoldalú szakember persze nem hallgatja el a nehézségeket sem, hogy például a lovakkal nagyon sok munka van. Fenntartásuk drága és időigényes, így csak azok vegyenek lovat, akik az életmódjukat hozzá tudják igazítani. Nemcsak táplálni és takarítani kell őket nap mint nap, hanem mozgatni, lovagolni is. Ráadásul a lovak közösségi lények, egyedül nem szeretnek lenni.

Éva azt mondja, a lovaglást tanulni általában 9–12 éves kor körül lehet elkezdeni, mert az idegrendszer erre a korra érik meg azokra a bonyolult koordinációs feladatokra, amelyekre a lovagláshoz szükség van. A lovastornaelemeket, a lovak körüli teendőket megtanulni, a lovat megismerni azonban már három éves kor körül is el lehet kezdeni. Talán nincs is olyan kisgyerek, aki ne kedvelné a paripákat. Ahhoz persze, hogy valakiből jó lovas váljék, szükséges a jó edző, a jó ló, és mindenekelőtt sok-sok türelem, lemondás és kitartás is kell. Hiszen a lovaglás nem csak a lovon ülésből áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!