Hírek

2014.07.07. 16:35

A lovasberényi tisztító hamarosan elkészül végre

Székesfehérvár - Megyénkben az ivóvíz minősége több településen is a határérték felett tartalmaz arzént és más nem kívánt összetevőt.

Tribolt Lajos

E települések vízszolgáltatása az üzemeltető koncentrálásának során mind a Fejérvíz Zrt-hez került. Zsebők Lajos kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnökkel, Rácskai András üzemeltetési osztályvezetővel és helyettesével Baki Bertával ültünk le a helyzet áttekintésére.

Elöljáróban hangsúlyozták, nem az egyes települések vízminősége romlott, hanem a határértékek lettek szigorúbbak. Korábban a megengedett határérték az arzén esetében 50 mikrogramm volt literenként, ma 10. A nem uniós tag Svájcban ma is 50.

Az előírásokat azonban teljesíteni kell. Fejér megyében a legrosszabb helyzet Lovasberényben adódott, ahol az arzén jelenléte 12-15 mikrogramm volt literenként. Hantoson, Pátkán és Kislángon a határérték körül mozgott, 8-12 mikrogrammot mértek.

Sok helyen több kútból származik a víz. Télen általában a legarzénesebb kutat nem használják, jók a határértékek, ám a nyári nagyfogyasztásnál minden kút megy és rosszabbak a mutatók.


Ivóvíz folyik a négy utcai kútból. A lovasberényi óvodában már négy éve van víztiszító berendezés (Fotó: Koppán Viktor)

AZ EU előírásainak megfelelően zacskós és lajtkocsis vizet kellett biztosítani Lovasberényben, amit mára négy, kisméretű tisztító váltott ki. Közben a település nyert egy pályázaton és a több mint 200 milliós beruházás a befejezéséhez közeledik

- Ötliteres flakonokkal hordjuk haza a vizet az utcai kútból. Az óvodában is csak tisztított vizet iszunk. Az idősek nem félnek a csapvíztől, azt mondják ezen nőttek fel, és semmi bajuk nem lett - mondta Szendrei Attiláné óvodavezető.

A többi településen a vízellátó rendszer üzemeltetési technológiájának átmenetei változtatásával sikerül a vízminőségi problémát átmenetileg kezelni. Polgárdi Tekeres pusztán a honvédség konténeres tisztítót épített.

A vízminőség-javító programnak része az ammónium és nitrit eltávolítása is. Így megyében 18 ezer embert érint, a lakosság 4 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!