Hírek

2015.10.05. 15:20

A magyar föld nem eladó! – Újra felállították a Mentsük meg Kishantost! táblát

Kishantos – A vidékfejlesztési központ örökre elveszíti az esélyt a mintagazdaság visszaállítására, ha eladják az állami földeket – hangsúlyozta hétfő délután Ács Sándorné a kishantosi bejárónál, a félpályás útlezárás helyszínén.

V. Varga József

Mentsük meg Kishantost! – újra áll a tábla a „senki földjén”. Jobbról Ács Sándorné, Bolye Ferenc és Lengyel Szilvia

Országos összefogás bontakozott ki az állami földek eladása ellen, az Élőlánc Magyarországért is csatlakozott az LMP által meghirdetett országos demonstrációhoz. Fejér megyében – a dunaújvárosi demonstráció mellett – Kishantosnál tartottak félpályás útlezárást hétfő délután a 6228-as úton, Mezőfalva és Hantos között, a vidékfejlesztési központ bejárójánál.

A békésen tüntetőket traktorral vezette fel Bolye Ferenc, a központ egyik ügyvezetője. Amint Ács Sándorné, a mezőfalvi székhelyű Élőlánc elnökségi tagja lapunknak elmondta: Kishantos örökre elveszíti az esélyt az ökogazdaság visszaállítására, ha eladják a földeket. Hiába nyerik meg a pereket, soha nem állhat vissza a nemzetközi hírű, BioSuisse-minősítésű mintagazdaság – miközben a kormány most már a mintagazdaságok kiemelt fontosságáról beszél. Lengyel Szilvia, az LMP elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivő hangsúlyozta: meg kell akadályozni a földrablást! Felhívásukhoz csatlakozott a többi demokratikus ellenzéki párt, és így tettek a civilek is. A földrablás nem csak a gazdák, hanem minden egyes magyar ember kifosztása, köztük azoké is, akik még meg sem születtek – tette hozzá.

Az állam 350–380 ezer hektár termőföldet értékesít. Sokan keveset, kevesen sokat kapnak, és a földalapú agrártámogatásokat is a gazdálkodók 10 százaléka teszi zsebre – áll az LMP felhívásában. Még nem késő visszavonatni ezt az őrült tervet, de ehhez arra van szükség, hogy minél többen megüzenjék a kormánynak, hogy nem hagyják! – húzták alá. A kishantosiak hétfőn újra felállították a Mentsük meg Kishantost! feliratú táblát azon a földterületen, amelyen a másodfokon eljáró fővárosi törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a nyáron a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a vidékfejlesztési központ keresetének.

Budapesten este, a Kossuth téren tartottak központi demonstrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!