Hírek

2017.05.28. 19:40

A magyar hősök emléknapja

ENYING, SZÉKESFEHÉRVÁR - Május utolsó vasárnapján azokra emlékezünk, akik történelmünk során a legdrágábbat: életüket áldozták a haza védelmében.

V. Varga József

Enyingen tegnap délután emlékeztek a magyar hősökre. Az ünnepség az Árpád-szobornál vette kezdetét, ahol Iván Géza református lelkipásztor mondott beszédet. A megemlékezés a művelődési háznál, vitéz Szentgyörgyi Dezső emléktáblájánál folytatódott.

Megemlékezést tartottak Székesfehérvár belvárosában is

Hőseinkre Zetényi Csukás Ferenc író, kutató emlékezett. Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse - így szólt a Puma század jelmondata, ami az ász pilóta egész pályáját, életét jellemezte. A 2. világháborúban Szentgyörgyi Dezső mintegy háromszáz bevetéssel és csaknem negyven győzelemmel büszkélkedhetett.

Az emlékezők egy csoportja a Szentgyörgyi Dezső-emléktáblánál, Enyingen
Fotó: V. Varga József

Először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe az elesett magyar hősökre történő emlékezést, melyhez hagyományosan minden esztendőben csatlakozik Székesfehérvár.

Szombaton a Donát és Zobori utcák találkozásánál lévő emlékkeresztnél folytatódtak a koszorúzások, majd május 28-án, vasárnap délben a belvárosi Hősök terén zárultak a székesfehérvári megemlékezések.

Az önkormányzat közös megemlékezést tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!