Hírek

2016.10.18. 19:05

A mai harmincasok kételkednek benne, hogy nekik lesz-e nyugdíjuk

Lakáshitel, a gyerekek gondozása, a szülők támogatása - csak nagyon keveseknek van mindemellett lehetőségük félretenni a nyugdíjas évekre. A fiatalok jó része ráadásul úgy gondolja, nem is érdemes.

Sebestyén Lilla

A magyar fiatalok várható élettartamukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik, vagyis egyáltalán nem számítanak a nyugdíjas évekre, nem tesznek félre - derül ki az egyik biztosító társaság reprezentatív kutatásából.

Mindeközben viszont a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban 2013-ban a nyugdíjas kort megélő, 65 éves férfiak átlagosan plusz 14,5 év, a nők pedig plusz 18,4 év várható élettartammal számolhattak. A tendencia tehát növekvő.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONyF) adatai szerint már 2015. végén is 2,17 millió nyugellátásban részesülő magánszemély élt Magyarországon, ám a várakozások szerint ez a szám - az aktív népesség számának csökkenésével párhuzamosan - tovább növekszik majd.

Takarékoskodnának, csak éppen nincs miből - a fiatalok hitelt fizetnek, gyerekeket nevelnek, és sokan még a szüleiket is segítik Fotó: Stockphoto

- Az, hogy a nyugdíj korhatárt felemelik, olyannyira, hogy az emberek vagy meg sem érik, vagy már olyan idősek lesznek, hogy effektíve élvezni nem fogják tudni a nyugdíjas éveiket mint a munkával töltött életük gyümölcsét, a dolog egyik oldala csupán. De nem is hiszem, hogy a nyugdíj gyakorlatban lévő fogalom lesz, mire mi, fiatal harmincasok odáig jutunk. A fő probléma nekem sokkal inkább az, hogy ha akarnék sem tudnék miből félretenni. A páromnak jól fizető állása, nekem vállalkozásom van, de emellett ott egy huszonöt évre felvett hitel, és a szüleink svájci frank alapú hitele, amit nyilván segítünk törleszteni. Ezentúl pedig szeretnénk mi is családot alapítani és becsülettel felnevelni, iskoláztatni, támogatni a gyerekeinket. Mindemellett lehetetlennek tartom hogy félretegyek egy olyan összeget, ami bármiféle biztonságérzetet adhat öreg koromra - osztja meg velem Bodzsár Nóra saját történetét, azt is hozzátéve: neki a nyugdíjat kiváltó bevételi összeg majd a nevén lévő lakás bérleti díja lesz, amikor megörökli a nagyszüleitől, és - vallja -, ezzel ő nagyon szerencsés helyzetben van.

A nyugdíjhelyzet társadalmi feszültségforrás lehet - mondja Ruff Tamás szociológus

Ruff Tamás szociológus, az Echo Szociológiai Kutatóintézet igazgatója szerint azt kimondhatjuk, hogy a mai fiataloknak nem lesz könnyű helyzete, ha a nyugdíjukat nézzük, hiszen - ahogy arra a kutatás is rámutat - sokkal több lesz pár évtizeden belül a nyugdíjas, mint az aktív kereső, tehát takarékoskodni egyáltalán nem butaság. De, ahogy a példa is mutatja, erre csak keveseknek van lehetőségük.

- A kutatás jól mutatja azt a bizonytalanságot, melyben ez a generáció kénytelen létezni. Nem csak azt nem tudják, hogy mi lesz harminc év múlva, de azt sem láthatják előre, mi történik velük öt-tíz elteltével. Így nem csoda, ha nem szeretnének beleugrani egy nagyobb hitelbe, vagy akár gyermeket vállalni - magyarázta a szociológus, aki azt is hozzátette: a nyugdíjhelyzet nagy valószínűséggel jelentős társadalmi feszültség forrása lesz.

Ruff Tamással ennek a helyzetnek a várható következményeit is megpróbáltuk összeszedni: ilyen például az adók emelése, a nyugdíjjárulék drasztikus csökkenése, vagy a nyugdíjkorhatár kitolása, de az is elképzelhető, hogy a gyerekeket kötelezik majd arra, hogy egy bizonyos összeggel támogassák a szüleiket.

Ezeken kívül pedig még számos lehetőség van az ország vezetőinek kezében, azonban egyik sem kecsegtet túl sok jóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!