Hírek

2017.03.22. 17:18

A meghurcolt tudós kutatóknak állítottak emléktáblát Martonvásáron

Martonvásár – A kastély-kutatóintézet falán helyeztek el emléktáblát 1956 után meghurcolt agrárkutatóknak.

Zsohár Melinda

Friedrich Béla, Kiss Árpád és Kükedi Endre tudósok a megtorló önkénytől szenvedtek el testi-lelki megalázást.

A martonvásári Brunszvik kastélyban működik a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutató Központja (MTA ATK) 1949-től, kalászos és kukorica nemesítő tevékenysége nemzetközi hírű. Emléktáblát avattak március 15-dike előtt néhány nappal három, egykori kutató emléke előtt tisztelegve. A bensőséges ünnepségen Boross Péter egykori miniszterelnök, Balázs Ervin, az intézmény főigazgatója és Szabó Tibor polgármester koszorúzták meg első ízben a csaknem elfeledett kutatóintézeti munkatársakat.

Fotó: Vécsy Attila

Az 1956-os forradalmat követően, 1957. március 6-án karhatalmisták hurcolták el és kegyetlenül megalázták testileg, lelkileg az említett tudósokat – Kizmus Lajos nyugalmazott tudományos munkatárstól tudhatjuk az évtizedeken át elhallgatott történetet. A megalázás verést és egyéb szörnyűségeket jelentett, ami megtörte az áldozatokat.

Nyilván exponálták magukat környezetükben a forradalom mellett 1956-ban, de a fegyveres felkelésben nem vettek részt, érthetetlenül szemlélte akkori környezetük, miként és miért pont őket emeli ki a megtorló hatalom bosszúja. A tudomány emberei voltak, ám a politika és a diktatúra őket sem hagyta érintetlenül, a növénynemesítés elvileg politikamentes világában.

A három évvel ezelőtti Biszku Béla-per tárgyalásán a három akadémikus gyermeke elmondta, milyen borzalmak élnek emlékezetükben édesapjuk megpróbáltatásairól. A székesfehérvári karhatalmisták gumibottal verték az elhurcolt tudósokat, röplapokat, árulkodó bizonyítékokat kerestek náluk. Kiss Árpádot azért verték meg nagyon, mert felszólították, hogy üsse kollégáját, Friedrich Bélát, s ő erre nem volt hajlandó. Ma sem tudják, ki adott parancsot az akadémikusok letartóztatására és ilyen kegyetlen bántalmazására.

Megmenekültek a meghurcoltatásuk után, a két fiatalabb tudós szinte újrakezdte életét. Friedrich Bélát, az intézet alapító igazgatóját idő előtt nyugdíjazták, kivonták a tudományos közéletből. Kiss Árpád, a hexaploid tritikálé gabona első megalkotóját eltanácsolták Martonvásárról. Tudományos előélete alapján Kecskemétre került, ott folytatta kutató munkáját, kimagasló teljesítménye igazolta tehetségét. Kükedi Endre mérnökként dolgozott tovább Martonvásáron, ám disszertációja jelenhetett meg később a tudományos életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!