Hírek

2014.12.04. 19:35

TOP 100+100: a legnagyobbak adják Fejérben a nettó árbevétel háromnegyedét

A régió gazdasági folyamatait tavaly alapvetően meghatározta a 40 százalék körüli részesedéssel bíró Fejér megye.

Klecska Ernő

Mindez a Fejér megye gazdasági folyamatait bemutató Top 100+100 – Fejér megyei gazdasági értéktár 2013. című, a Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent, tegnap bemutatott kiadványból derül ki. Ezt most először készítette el közösen a KSH Veszprémi Főosztálya és a Fejér Megyei Hírlap, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Központi Statisztikai Hivatal.

A Pannon Lapok Társasága (PLT) évek óta megjelenteti Top 100 című kiadványát, Fejér megye azonban eddig kimaradt a sorból - üdvözölte a gazdasági értéktárt Szabó Miklós, a PLT ügyvezetésének elnöke. A Fejér Megyei Hírlap és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) együttgondolkodásából most a hagyományostól eltérő megoldás született, amely árnyaltabb képet mutat a megye gazdaságáról. A TOP 100-as teljesítményeknek súlya van, de csúcsteljesítményekhez a kisebb partnerekre, a beszállítókra és a mikrovállalkozásokra is szükség van. Fejér megye a régió árbevételének több mint 40 százalékát adta emelte ki.

- Székesfehérvár és Fejér megye a régió és a magyar gazdaság egyik fő motorja, ami nemcsak lehetőség, hanem feladat is - emelte ki Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere.

- A város közel 30 milliárdos költségvetésének fele saját bevételéből, főleg az iparűzési adóból származik, azaz a város működése és fenntartható fejlődése főleg a gazdaság szereplőinek köszönhető. Éppen ezért a jó gazdasági környezet megteremtése és az, hogy minél több európai uniós forrást lehessen lehívni a következő hét éves ciklusban, felül is ír minden más várospolitikai érdeket. A gazdaság és a politika problémái közösek, de azért is széleskörű összefogásra van szükség, mert a megye is csak akkor tud fejlődni, ha a megyeszékhely, s ez az állítás fordítva is igaz - hangsúlyozta a városvezető.

- A közteherviselés az egyik legfontosabb polgári vívmány, korábban a nagy adózókat virilistáknak hívták, a gazdaság szereplőinek pedig kötelességeik mellett joguk is az, hogy beleszóljanak a politikába, s most sokan úgy vélik, a köztehertviselés, az adózás rendszerét át kell gondolni - fogalmazott Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ma akkor is rohanni kell , ha helyben akarunk maradni, ezért rendkívül fontos, hogy a cégek ismerjék saját pozíciójukat méltatta a kiadványt a szakember, aki szerint a régiók és országok versenyében a kutatásra és fejlesztésre alapozva lehet csak esélyünk a felzárkózásra, ehhez pedig Fejérnek ismét, mint története során többször is, befogadó megyévé kell vállalnia utalt a térségben egyre jobban feszítő munkaerőhiányra.

Králik Gyula a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megerősítette, hogy a gazdasági szereplők és az önkormányzatok együttműködése mindenkor alappillére egy-egy térség, város fejlődésének. Az elkövetkező időszakban mindez fokozottan érvényes lesz.

- Fejér megyében a társasági adóbevallások adatai alapján elkészült százas lista, a TOP 100 szereplői tavaly az árbevétel háromnegyedét, az export 95 százalékát adták. 2013-ban 2,2 milliárd forinttal lehetett bekerülni a 100 adózó közé - mondta el Umenhoffer Ferenc, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója.

A közép-dunántúli vállalkozások 8,5, a Fejér megyeiek 5 százalékos adózás előtti nyereségnövekedést könyvelhettek el, szemben az országos 6 százalékot meghaladó csökkenéssel.

A Közép-Dunántúlon, ezen belül Fejér megyében a bevallást benyújtók döntő többsége mikrovállalkozásként működött az elmúlt két évben. A foglalkoztatottak száma alapján az adózók többsége önfoglalkoztató, illetve 1 főt alkalmazó volt 2012 2013. években, majd a 2-9 fővel működők következtek, azaz a vállalkozások több, mint 92 százaléka legfeljebb 9 fővel végezte tevékenységét. Ettől eltérően a 100 legnagyobb árbevételt elérő társaságból 76 cégnek 50 főnél több alkalmazottja volt, a 10-49 fővel működők pozíciója 15-ről 19-re erősödött mutat rá a kisvállalkozások fontosságára a felmérés.

A rendezvényen átadták a Fejér Megyei Hírlap által alapított Az év menedzsere díjat. Azt Szabó Miklóstól, a PLT ügyvezetésének elnökétől Minárovits János, az Albacomp cégcsoport alapító vezetője vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!