Hírek

2017.07.26. 13:08

A méz még nyáron is jól jöhet!

SZÉKESFEHÉRVÁR Bár most nem a méz szezonját éljük, mégis a termelői piacon még a nyári melegben is lehet kapni a nedűből. Sőt, egyesek azért is szereznek be egy-egy típusból, hogy cukor helyett inkább mézzel édesítsék a nyári hűsítőjüket.

Laci Patrícia

Az őstermelői piacon több standnál is árultak mézet, annak ellenére, hogy jelenleg nem is a szezonját éri a termék, az emberek elsősorban ősztől vásárolják a mézet, mégis van egy bizonyos vevőréteg, akik még a nyári időszakban sem mondanak nemet az édes nedűnek Nagy Gabriella őstermelő szerint. Elsősorban az akác- és a vegyesmézeket viszik, egyesek ezekkel édesítik a limonádét cukor helyett. Sőt, vannak olyanok, akik a kávéjukba repcemézet tesznek, ugyanis míg a kávé savasít, addig a repceméz lugosit, így kiegyensúlyozzák egymást. Gabriella például a befőzéshez is mézet használ, amelytől még finomabb lesz a lekvár.

Nagy Gabriella őstermelő
Fotó: Laci Patrícia

– A méztől hígabb lesz a lekvár, így tovább kell főzni, ezért érdemes némi cukrot is felhasználni az édesítéshez. Én folyamatosan kóstolgatom főzés közben, s úgy határozom meg, mennyi mézet és cukrot használok fel, ráadásul a gyümölcstől is függ, melyik mennyire édes vagy sem, például a szedernek nem magas a cukrotartalma, így ahhoz több mennyiség kell – osztotta meg velünk tapasztalatait az őstermelő.

Az idei termelésről is kérdeztük Nagy Gabriellát, aki elmondta, hogy a mostani időszak erős közepes a méztermesztés szempontjából. Egyedül a selyemfűmézből lett kicsit kevesebb az időjárási viszontagságok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!