Hírek

2015.01.30. 16:55

Lord Northampton a misztikus kincses nemes

A Seuso-kinccsel kapcsolatban a legtöbbször említett nevek közé tartozik Lord Northamptoné. Több mint három évtized óta az ő birtokában van az országból törvénytelen úton kijuttatott ezüstkészlet még haza nem került része.

Tóth Sándor

Jelenleg vele, illetve képviselővel kívánnak megegyezni a Magyar Kormány megbízottai, hogy a tavaly Londonból hazahozott római kori készlet újabb hét darabbal egészüljön ki. De ki is a számunkra alig ismert angol főnemes, aki Northampton márkijaként és őrgrófként is szerepel a róla szóló forrásokban?

Spencer (Spenny) Douglas David Compton angol földbirtokos két hónap múlva, április 2-án tölti be 69. életévét. Jelentős birtokokkal rendelkezik Anglia központi részén, a Northamptonshire grófságban. Ősi nemesi család sarja: Northampton hetedik márkija címet viseli családja először 1547-ben kapta meg ezt a címet. Iskolázottsága Etonhoz köti. Egyik őse anyai ágon a Brit Kelet-Indiai Társaság létrehozója volt. Vagyona egy 2011-es tulajdonlista szerint 120 millió font, ezzel Anglia 138. leggazdagabb embere. Két műemléki szempontból is jelentős családi kastélya van, Ashby és Compton Wynyates. Az idegenforgalmi nevezetességként számon tartott turisták által is látogatható Ashby kastélybirtokot, ahol az ősök is nyugszanak, 1574-ben kezdte felépíteni az első Lord Compton.

Lord Northampton sohasem titkolta, hogy a kincset elsősorban befektetési céllal vásárolta meg

Lord Northampton a műtárgyak iránti fogékonyságát valószínűleg Sir William Comptontól örökölte, aki 1898-99-ben diplomáciai szolgálatot teljesített Egyiptomban. Ő finanszírozta a két ismert egyiptológus, a német Wilhelm Spiegelberg és az angol Percy Newberry által Dra Abu el-Nagában végzett ásatásokat. Ötven évvel korábban a lord egy másik elődje is járt Egyiptomban. Jelentős értékű antikvitásokat vásárolt, amelyekből részben a British Museumnak, illetve a northamptoni városi múzeumnak is ajándékozott.

Northampton hetedik márkija a megyei képviselő-testület tagja. Ennél tekintélyesebb pozíciót töltött be az angliai szabadkőműves nagypáholyban, a United Grand Lodge of Englandben (UGLE), amelynek állítólag komoly anyagi támogatója is. Ő volt 2001 és 2009 között a Pro Grand Master , rangsorban rögtön a Nagymester, Edward kenti herceg (a királynő első unokatestvére) után.

A szabadkőműves és a buddhizmushoz is vonzódó főnemes akit az angol lapok nem véletlenül emlegetnek Misztikus Márkiként Sir Peter Wilsonon, a Sotheby s aukciósház egykori elnökén keresztül jutott a Seuso-kincs nála található darabjaihoz. Mint ismertté vált, Wilson örökösei adták át 4,5 milliárd forintért a magyar államnak az ezüstkészlet hazakerült részét. Lord Northampton sohasem titkolta, hogy a kincset befektetési céllal vásárolta. Valójában túladni azon tisztázatlan eredete miatt eddig nem tudott. A kincsügyletben jóhiszemű, megtévesztett vevőnek is hihetnénk, ha nem tudnánk a Scotland Yard műkincsvédelmi egységének korábbi nyomozásáról, amikor a letartóztatást feltehetően befolyásos kapcsolatai révén tudta elkerülni. Bár Lord Northampton a kastélyai fenntartása érdekében családi műkincseinek néhány darabjától, így egyes festményeitől és középkori kézirataitól megvált, ma is jelentős műgyűjteménnyel rendelkezik. Erről tájékoztatta lapunk munkatársát egy megbízható hírforrás, aki korábban vadászaton járt a lordnál, s ma már bizonyos abban, hogy a római kori ezüstkészlet egyes darabjait látta nála igaz, akkor a Seuso-tárgyak előtörténetéről nem bírt tudomással. Az információt közlő azt is elmondta, a vadászaton Lord Norhthampton vendége volt II. Erzsébet, s a királynővel ő is szót váltott.

A főnemes magánélete a londoni lapoknak nem egyszer adott témát. Az egykor playboyként emlegetett főrend tavaly nősült hatodszor, miután előző párja, az élete nagy szerelmének tartott Lady Pamela megcsalta egy dúsgazdag barátjukkal, s a közös megegyezés után a hölgy által kasszírozott 17 millió fontnyi kártérítéssel különváltak. Jelenlegi felesége a nála 18 évvel fiatalabb pszichoterapeuta és jógatanár Tracy Goodman. Az új márkiné szőke és elbűvölő jelenség, bizonyára a párkapcsolati nehézségek, depresszió/szorongás feloldására specializálódott szaktudása és a rehabilitációs ellátása is jól jött az előkelő férjnek.

Címkék#Seuso-kincs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!