Hírek

2016.04.27. 17:25

A munka, amit nem fizetnek ki

Naponta körülbelül három órát dolgoznak a nők láthatatlanul. A többség nem adná ki a keze közül a házimunkát, de ez nem azt jelenti, hogy nem várnak cserébe elismerést.

Sebestyén Lilla

Hazánkban egy év alatt közel 10 760 millió óra fizetetlen - vagyis láthatatlan - munkát végez el a lakosság, ennek értéke hozzávetőleg 5716 milliárd forint.

Ez az összeg nem elhanyagolható sem a háztartások, sem a nemzetgazdaság vonatkozásában a Központi Statisztikai Hivatal számításai alapján. Az áprilisban kiadott közleményükből egyértelműen kiolvasható: ha a láthatatlan munkát is bérrel honorálnák, a háztartások jövedelme 33 százalékkal növekedne.

De mi tartozik bele pontosan a láthatatlan munka fogalomkörébe? A házi és kerti teendők, a főzés, az önkénteskedés, a gyermekfelvigyázás, varrás a család többi tagjának, és még a bevásárlás is.

Pintér Krisztina három órát tölt házimunkával naponta. Olykor a gyerekeket is befogja , de a saját szobájuk kitakarításánál nemigen kér többet, szerinte már így is épp eléggé le vannak terhelve Fotó: Koppán Viktor

Ha elnézzük ezt a listát, szembetűnő, hogy ezeknek a feladatoknak a zöme - a legtöbb háztartásban - a nőkre hárul. Őket kérdeztük most, mennyire érzik elismertnek az otthon végzett munkájukat.

- Leszögezném, hogy a 20-30-as korosztály körében már bevett, hogy a férfi is beszáll a házimunkába, sőt még a negyvenesek között is sokan tudtak alkalmazkodni ehhez az újvilághoz, de még mindig a legtöbb munka a nőkre hárul - magyarázza Pintér Krisztina, a megyei Otthon Segítünk Alapítvány munkatársa, aki szerint az önkénteskedés - bár valóban fizetetlen -, mégiscsak bír némi presztízzsel, elismeréssel, és ad egy olyan lelki töltetet, ami vonzóvá teszi.

A házimunkáknál más a helyzet: a legtöbb háztartásban ez egy elvárt dolog és csak akkor tűnik fel az értéke, ha nem végzi el senki.

Krisztina maga is körülbelül napi három órát tölt el házimunkával a négy gyermeke mellett, akiket csak olykor-olykor von be, mert így is le vannak terhelve az iskola, a sport és a rengeteg különóra miatt.

- Amikor fiatalként panaszkodni mertem, nem megértést kaptam az idősebb generációtól, sokkal inkább azt az üzenetet közvetítették felém: Ez a kötelezettséged! Ez is lett belém táplálva - magyarázza Krisztina.

Bognár Mária, a Nem csak a 20 éveseké a világ Nyugdíjas Klub elnöke szerint valóban érezhető ez a mentalitás.

- Anno még nehezebb volt helytállni anyaként, feleségként és dolgozó nőként egyszerre, mivel nem volt meg az a technikai háttér, ami napjainkban: mosogatógép, autó, botmixer, turmixgép, internet. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a mai nők otthon végzett munkáját nem kell elismerni, sőt! - mondja Bognár Mária, aki azt is hangsúlyozza: egyáltalán nem ellenezné, ha valamilyen módon elismerné az állam a teljesítményüket.

A megkérdezett hölgyek mindegyikének tetszene utóbbi lehetőség, még ha elég valószínűtlennek is tartják azt.

Ahogy Berdó Erika Gabriella is fogalmaz, még évtizedeknek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon ezzel kapcsolatban.

- Várandósként jelenleg otthon vagyok a kislányommal, és bár a család felől nem ér negatív előítélet, a távolabbi ismerősök gyakran úgy gondolják, hogy amit most csinálok, nem több láblógatásnál. Pedig az, hogy a gyereken tiszta pelus van, mindig van mit felvennie, tiszta a lakás és kész az ebéd, nem egy ujjcsettintésre történik meg - vélekedik Erika, akivel arról is beszélgettünk: miként gondolkodik ő maga az otthon végzett teljesítményéről.

- A minta alapján, amit láttam, nem várok hátba veregetést, ennek ellenére jól esik, ha észre veszik. Én magam is a házimunka egy részéről úgy gondolkodom: ez az én feladatom, viszont nagyon hálás tudok lenni, ha valakitől - mondjuk a páromtól - segítséget kapok. Szerintem ez így egészséges! - magyarázza az anyuka, aki azt is hozzáteszi, őt az teszi igazán teljessé, ha a szakterületén is elismerik.

Mindezek ellenére, arra a kérdésre, hogyan viselné ha egy takarítónő beszabadulna a lakásába és mindent helyretenne, válasza csak ennyi volt:

- Azt hiszem megőrülnék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!