A nádasdladányi halálos kutyatámadás megelőzhető lett volna?

2016. február 22., 17:36 szerző: S. Töttő Rita
komment
Székesfehérvár - Nádasdladány – Megelőzhető lett volna a hétvégi gyilkos kutyatámadás? Mi lesz az állat sorsa? Szakemberek árulták el.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nem csak a felelőtlen gazda, de az eb fajtája is megosztó téma a nádasdladányi kutyatámadás kapcsán – sokak szerint nem véletlen ugyanis, hogy egy „harci” kutya, azaz egy staffordshire terrier gyilkolt szombaton Nádasdladányban. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy leegyszerűsítsük a dolgot és a pitteket, staffokat állítsuk be veszélyes fajtáknak, melyeknek fajtajellege a támadás. Még akkor is, ha valóban a kutyaviadalok sztárjairól beszélünk – ezek az ebek tenyésztésük során ugyanis ember elleni agressziót nem mutathattak. Az, hogy ez mégis megtörtént, sok összetevős történet – vélik a megkérdezett szakértők. Nyakas Gábor kiképző úgy véli: az idős hölgynek egyetlen esélye lett volna a túlélésre...

– Borzasztó eset ez, amiből nem árt tanulnunk, hiszen bármikor kerülhetünk hasonló helyzetbe – szögezi le Nyakas Gábor székesfehérvári kutyakiképző, aki iskolákban tart foglalkozásokat, hogyan kell viselkedni idegen kutyákkal való találkozás esetén.

– Bizonyos mértékig fel lehet készülni a hasonló támadásokra. Amikor ledönt valakit a lábáról egy agresszív állat, azonnal forduljon hasra, kulcsolja a kezét a nyakára és jó szorosan tapadjon a földhöz – adja a tanácsot a szakember, aki szerint így a létfontosságú területeket védi az ember.

Nyakas Gábor szerint akinél táska van, tegye maga elé, ha a kutya támadni készül

– Ugyanezt tanácsolják egyébként mindenféle vadállat támadása esetén. Ez nem garancia, csupán az egyetlen esély a túlélésre. Egy agresszív kutyán egyébként látszik, hogy mire készül: hogyan mozog, hogyan viselkedik, mennyire ideges, hogy tartja a fülét, farkát. Jól felismerhető jelek ezek, amelyek alapján lehet tudni, mire számíthatunk.

– Számos kutyatámadásos esetet lemodelleztünk, amelyek mindegyikéből kiderült, hogy bőven lett volna idő felkészülni a támadásra. A legegyszerűbb megoldás a paprikaspray, ami már önmagában is nagyon hatásos. Persze ennek a használatát is meg kell tanulni, kisgyerek kezébe azonban nem való! A nádasdladányi kutya esetében egyébként hamarosan rendőrség által kirendelt igazságügyi orvosszakértő dönti el, mi a teendő vele. Nem altatják el automatikusan a tettes kutyát, derült ki. Lorászkó Gábor, a Fejér Megyei Állatorvosi Kamara elnöke szerint a hasonló eseteknél két irányban zajlik a vizsgálat: egyrészt ki kell deríteni a kutya szerepét a bűncselekményben, másrészt pedig ettől függetlenül a kutya magatartás vizsgálatára is sor kerül.

– Ekkor méri fel a szakember, vajon miért tette az állat, amit tett. Hergelték? Netalán annyira ingerszegény környezetben élt, hogy unalmában harapott? Esetleg elhanyagolták, bántalmazták? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a szakember, árulta el Lorászkó Gábor, akinek egyébként pozitív tapasztalatai vannak a staffordshirekkel.

– Még a viadalokról kimentett kutyákat is lehet nevelni, szocializálni – mondja, utalva ezzel arra, hogy a legtöbb esetben nem az állat fajtája az ok, hanem a gazda, aki nem megfelelően tartotta.

Szavazás

Megelőzhető lett volna a hétvégi gyilkos kutyatámadás?

  • Elkerülhetetlen, ha megtámad egy harci eb
  • Ha betartja a szabályokat a gazda, igen
  • Csak annak, aki ért a kutyák nyelvén vagy meg tudja védeni magát
  • Tartózkodom, nem tudom megítélni
Szavazok

S. Töttő Rita

2016. február 22., 17:36 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...