Hírek

2016.06.23. 15:40

A nagy forróság átka

Fejér megye - Mire ügyeljünk a nyári kánikulák idején? Erről kérdeztük Pápai Imre megyei vezető mentőtisztet.

Laci Patrícia

Jelenleg a megyénkben is tombol a meleg. A vasárnap éjfélig elrendelt hőségriadó miatt például vizeket osztanak a Városház terén, a Piac téren és a Fő utcán is 11 és 15 óra között. A kánikula idején egyébként az egyik legfontosabb az, hogy ügyeljünk a folyadékbevitelre Pápai Imre megyei vezető mentőtiszt szerint:

- Naponta átlagosan másfél, két liter folyadékot ajánlanak a szakemberek. Kánikula idején ezt tényleg jó, ha betartjuk, ezért mindig legyen nálunk egy üvegben valamilyen szomjoltó. A folyadék szó hallatán nem csak a vízre gondolhatunk. Például a gyümölcslevek, teák, s a levesek is hatásosak lehetnek. A hideg gyümölcslevest ilyenkor a legjobb fogyasztani. Egyébként azért fontos a hidratálás, mert a melegben többet izzadunk. Ám hiába nagy a hőség, nem tanácsolom azt, hogy jéghideg italokat fogyasszunk, mert a légúti területeknél gyulladást is okozhat az a bizonyos jeges hűsítő. Emellett jobb, ha könnyedebb ételeket esszük a kánikula idején.

A ránk köszöntött hőséget leginkább a vízparton lehet most elviselni. Ha fürdésre nincs is módunk, folyadékot - persze ne cukros leveket! - feltétlenül fogyasszunk eleget a nagy melegben

Az időseket kifejezetten érzékenyen érintheti a jelenlegi időjárás:

- Azok a szépkorúak, akiknek magas a vérnyomásuk vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, ne terheljék meg magukat fizikai munkával. Inkább pihenjenek, ha megtehetik. A csúcsidőben árnyékos, jól szellőző helyeken tartózkodjanak. Emellett figyeljenek oda arra is, hogy helyesen adagolják a gyógyszereiket - tanácsolta a megyei vezető mentőtiszt.

Az idős emberek mellett a fiataloknak is az a legjobb, ha minél kevesebb ideig vannak a napon. A hőségriadó ideje alatt kerülni kell a nagy tömegeket, ugyanis a zsúfoltság miatt tompulhatnak a reflexek, s könnyedebben elájulhatnak még a fiatalabbak is.

- A lenge, bő, világos színű ruháinkat vegyük elő a melegben. Elengedhetetlen a szemünk védelme is, ezért a napszemüveget ne felejtsük otthon - mondta Pápai Imre.

Akik éppen a szabadságukat töltik, s valahol strandolnak, számukra is van néhány tanácsa a szakértőnek:

- Akik a vízben gumimatracon napoznak, a legmelegebb órákban ne sütkérezzenek. Emellett figyeljenek arra is, hogy el ne aludjanak a napon. A csúnya leégés mellett akár napszúrást is kaphatnak. Amikor a szabad levegőn étkeznek, csak óvatosan, ugyanis többször is volt már rá példa, hogy az ételbe belerepült a darázs vagy a méhecske, s úgy ette meg az illető. Ez akár allergiás reakciókat is kiválthat, gyors ájuláshoz, legrosszabb esetben halálhoz vezethet.

Az autóvezetők most még óvatosabban vezessenek:

- A hőségnek lehet egy olyan hatása, hogy agresszívabbá válik tőle az ember. Ezért aki kocsiba ül, legyen még körültekintőbb, s fokozottabban figyeljen a gyalogosokra. Ha a jármű nem elég légkondicionált, célszerű lehúzni az ablakokat. Viszont ha berepül valamilyen bogár vagy méh az autóba, akkor ne a rovarral foglalkozzon rögtön a személy, mert ez a figyelmetlenség akár balesethez is vezethet - figyelmeztetett Pápai Imre, majd hozzátette:

- Se állatot, se gyermeket nem szabad a kocsiba bezárni még rövid időre sem. A járműben hagyott személy vagy házi kedvenc eszméletét vesztheti vagy akár hőgutát is kaphat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!