Hírek

2014.08.26. 20:45

A nagy politikus halálának 93. évfordulóján nyílt állandó kiállítás

Mór – Wekerle Sándor egykori miniszterelnök hagyatékából nyílt kiállítás kedden a Lamberg-kastélyban. Egy tudományos konferencián átadtak két, a volt miniszterelnökről elnevezett díjat is.

Klecska Ernő

Délelőtt 4 országból érkezett magyar tudományos kutatók, előadók és a város vezetői jelenlétében, a IX. Nemzetközi KHEOPS Tudományos Konferencia nyitórendezvényeként adta át a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvány életműdíjait Osztroluczky Miklós, Wekerle Sándor egyik dédunokája és Svéhlik Csaba, az alapítvány elnöke.

Osztroluczky Miklós, Somogyi Sándor, Bencsik Andrea és Svéhlik Csaba a KHEOPS Tudományos Konferencia díjátadóján. Fotó: Koppán Viktor

A kiállítás anyagát délután Patay Géza, Wekerle Sándor másik dédunokája mutatta be. Felidézte: a közelmúltban több Wekerle-levélre lelt, ez szülte a tárlat gondolatát.

Kedden Móron, négy országból érkezett magyar tudományos kutatók és előadók, továbbá Mór város vezetői jelenlétében, a IX. Nemzetközi KHEOPS Tudományos Konferencia nyitórendezvényeként került sor a Wekerle Sándor életműdíjak átadására.

Osztroluczky Miklós, Wekerle Sándor dédunokája és Svéhlik Csaba, a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvány elnöke adta át az alapítvány kuratóriuma által adományozott életműdíjakat. Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíjat vett át Somogyi Sándor, Szabadkán élő agrárközgazdász, A Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat Bencsik Andrea, a Pannon Egyetem tanszékvezető tanára kapta A díjátadást követően a konferencián három szekcióban tudományos előadásokra került sor.

Délután 14 órai kezdettel az egykori miniszterelnök hagyatékából nyílt kiállítás a Lamberg-kastélyban. A megnyitón L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés jegyzője és Fenyves Péter polgármester mondott beszédet. A város első embere kiemelte: a városban született Wekerle Sándor hagyatékának gondozása civil összefogással kezdődött meg.

A kiállítás anyagát Patay Géza, a nagy politikus dédunokája mutatta be. Felidézte, hogy a közelmúltban több Wekerle-levélre lelt. Ekkor született meg a tárlat gondolata, Mór pedig felajánlotta a Lamberg-kastélyt helyszínként.

A Wekerle Sándor halálának 93. évfordulójára rendezett állandó kiállítás a politikus hagyatékát mutatja be. A család birtokában a legnagyobb viszontagságok ellenére megmaradt számos irat, levelezés nagy politikusokkal, családi belső levelek, újságcikkek, melyeket most mutattak be először – ezek többségét egyik unokájánál találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!