Hírek

2016.06.23. 07:32

A nagyszülő aranyat ér nyáron, de meghökkentő táborok közül is választhatunk

Székesfehérvár – Egyre kevesebb a kulcsos gyerek és egyre több a speciális tábor. Van, amelyik katonának nevel, a másik pedig tabukat döntöget. A legjobb mégis a nagyszülő, aki aranyat ér nyáron is – vélik a megkérdezett szülők.

S. Töttő Rita

A focipályákon, padokon és játszótereken már ott vannak a nyári szünetüket töltő gyerekek, akik, amíg más alternatíva nincs, igyekeznek aktívan tölteni a szabadidejüket. A „kulcsos gyerek” azonban egyre ritkább, sokan ülnek a nyári melegben is a négy fal között a monitor vagy a tévé előtt. – A nagyszülők nyáron is kincset érnek – szögezi le Szarvas Éva, székesfehérvári anyuka, akinek véleményével számos, általunk megkérdezett édesanya egyetért. Ahogy azzal is, hogy amikor nincs más megoldás, akkor „tábor tábor után” jön.

Fehérvári nagymama kis unokájával - amikor csak lehet, mennek a játszótérre Fotó: Koppán Viktor

A szülők – és ha a nagyszülők dolgoznak, akkor ez rájuk is vonatkozik – közt felosztott szabadságok mellett ugyanis nagyon kell a biztonságos keretek között megoldott „gyerekmegőrzés”. S ha ehhez még valamilyen új tapasztalat, esetleg tanulási, gyakorlási lehetőség is párosul, akkor megnyugszik a szülő. – Lehet nagyon jó színvonalú és kifizethető táborokat találni – mondja Éva. Ezt erősíti meg egy másik fehérvári anyuka, Böjti Istvánné Tatai Zsuzsanna is, akinek más megoldása is van nyárra:

- Több gyerek lévén próbáltam olcsót, de jót keresni. Nekünk volt ügyelet a suliban, még a héten is van. Így kicsit felügyelet mellett vannak, nem kell aggódnom a konyha miatt sem, hisz kapnak enni, mégis szabadok. Aztán lesznek munkahelyi napközik, amelyet munkaidő alatt biztosítanak a dolgozók gyerekeinek jó kis programokkal. S lesz egy hét netes tábor, hogy gépezhessenek is kicsit, de megtanulják, mit lehet és mit nem. Na meg a jó öreg Bregyó - árulta el Zsuzsanna.  És tényleg, Székesfehérváron és környékén is a legkülönbözőbb táboroztatási lehetőségekre bukkantunk, az egészen átlagos – és sokak által dicsért „jó öreg” Bregyó-közi napközis tábortól, melyet a város szervez, az egészen speciális változatokig.

Van olyan fehérvári szülő, aki pszichológus által vezetett önbizalom növelő táborba küldi gyermekét, más pedig akár a menzesz előtti lányoknak vagy éppen a fiatal fiúknak szóló tabudöntögető táborokba vihetik a gyereket. A programozást, múzeumi környezetet, mesét, zenét, táncot, idegen nyelv gyakorlást biztosító táborok is fellelhetők a környéken. Sőt, a katonaságra készülő fiúk például élesben próbálhatják ki magukat a honvédelmi táborban, a környezettudatos szülők „zöld”, az extrém sportot kedvelők pedig falmászó táborba küldhetik a gyerekeket.

A táboroztatásnak tehát nagy divatja van manapság, ami nem jelenti azt, hogy minden gyerek megy valahová a nyáron „aktívan okosodni, ügyesedni”. Vannak gyerekek, akik nem alkalmasak rá, másnak nincs hozzá kedve vagy éppen nem teheti meg. A nagyszülők közül sokan még dolgoznak, de akik nem, azok javarészt boldogan bevállalják a kölyköket nyáron. És ez mindenkinek jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!