Hírek

2015.05.25. 16:27

Szent Orbán Bor-ünnep és családi nap Velencén

Velence - Szombaton rendezték meg a hagyományos Szent Orbán Bor-ünnepet és családi napot a városban, illetve több helyszínen.

Silye Sándor

Joggal lesték aggódva az eget a szervezők, a résztvevők szombaton reggel.

– Sajnos az időjárást nem tudtuk befolyásolni, de ennek ellenére elégedettek lehetünk, mert jó napnak voltak a részesei mindazok, akik velünk voltak – vélte szombaton Koszti András polgármester. A Velence Korzó megtelt a nyitányra 10 órakor. Voltak akik az áruházat vették célba, de a többség a rendezvényekre érkezett. Lent a gyerekek a mesetúrára készültek, a színpadon zene szólt, az emeleten a Szent Benedictus Borlovagrend tagjai és vendégei gyülekeztek. Összesen 31 borlovagrend és egy történelmi Borlovagrend jött el az országból, megtelt a második emeleti terem a megnyitóra. Koszti András és Hajdú Frigyes, a Borlovagrend elnöke, nagymestere köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg a napi programsorozatot. Tégla Imre, Matus Mihály tárogató hangszerrel előadott dalokkal szólt a szívekhez, majd Spányi Antal székesfehérvári megyés püspököt fogadták tiszteletbeli borlovaggá.

– A bor csodálatos ajándéka a Jóistennek, amelyben benne van az ember munkája, a termőföld ereje, a nap sugárzása, és ez együtt adja a bort, ami az ember különleges kísérő társa. A keresztény liturgiában Krisztus utolsó vacsorán elmondott szavai után Krisztus vérévé lett a bor. Amit méltósággal kell inni, nem szabad vedelni, mert ha méltósággal tesszük felemel, méltó gondolatokat, erőt ad – mondta Spányi Antal.

A borászok Agárdon, L. Simon László vendégeként töltötték el az ebéd idejét. L. Simon Lászlótól megtudtuk: olyan Velence-tavi fehér bor házasításon dolgoznak a borászok, amely a Velencei-tó sajátja lesz Vörösmarty cuvé néven. Közben a gyerekek korzózhattak a programok között válogatva (óvodások tánca, és gyerekműsorok). Délután Koszti Andrást tiszteletbeli, Pauli Szilárdot, Meggyesi Dezsőt a Szent Bendictus Borlovagrend rendes tagjává fogadták. Kihirdették a Velencei-tó Körzeti Hegyközség borversenyének eredményét. Összesen 110 bort neveztek, a legjobbak: L. Simon Borászat Agárd 3, Dancsó Gábor Velence 4, Nagy Gábor Pázmánd 4, a Csóbor Pincészet Agárd 8 aranyéremmel. A Hegyközség legjobb fehérbora Nagy Gábor Zenitje, a legjobb rozé a Csóbor Pincészet Kékrankos roséja, a legjobb vörös bor a Csóbor Pincészet Cabernet Sauvignonja lett. Nagy aranyat a Lics pince, a Csóbor pince és Nagy Gábor érdemelt ki. A legeredményesebb ifjú borász címet Liber Alexandra kapta. Végül a csapat az Alsó pincesoron beszélgetett a szakmáról, az életről – a kiváló nedűk fogyasztása közepette.

– Mindent megtettünk a Borrenddel, hogy jól szervezett nap legyen. Meglendült a licit az árverési oldalunkon Szomor Csongor megsegítésére. A sok jó esemény közt nehéz volt választani, Korda György és Balázs Klári fellépése tette fel a koronát a napra – összegzett Koszti András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!