Hírek

2016.09.26. 12:50

A NATO az iskolatáskában - Izgalmas előadás szólt a jövő biztonságpolitikai kihívásairól

A NATO az iskolatáskában címmel rendezett konferenciát hétfőn a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. A tanácskozás helyszíne a Városháza díszterme volt, a résztvevőket Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte.

B. Kiss László

– Bár előszeretettel mondogatják az idősebbek manapság is, hogy a fiatalokat nem érdekli semmi, ez nem igaz. A fiatalok a maguk tudásszintjén, a maguk technológia eszközeivel és a maguk szóhasználatával sok minden iránt érdeklődnek. A mi törekvésünk tehát az kell legyen, hogy emeljük ezt a tudásszintet és az ismeretek átadásához használjuk ezt a technológiát – fogalmazott köszöntőjében a polgármester.

Az egyik előadó Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ igazgatója volt Fotó: Molnár Artúr

A résztvevőket köszöntötte Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke is, aki a miniszterelnök a kötcsei találkozón elhangzott szavait idézte, miszerint sok mindent megoldott a kormány az elmúlt hat év alatt, az ifjúsági honvédelmi nevelése azonban elmaradt...

A NATO brüsszeli központja által anyagilag és erkölcsileg is támogatott tanácskozás, konferencia célja az volt, hogy a fiatalok neveléséért felelős személyeket naprakész információval lássa el a honvédelemről, és módszertani segítséget is nyújtson az ismeretek átadását illetően. A konferencia első előadója Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kebelén belül működő Stratégiai Védelmi Kutató Központ igazgatója volt. Előadásában áttekintést adott az elmúlt negyedszázad azon legfontosabb történéseiről, melyek mintegy értelmezési keretet adnak a témának, és felvillantott néhányat a jövő kihívása közül is. Elmondta például, hogy a két pólusú rendszert felváltó több pólusú rendszerben ugyan a nagyhatalmak közötti háború veszélye minimálisra csökkent, ugyanakkor azonban szaporodtak az államokon belüli konfliktusok.

Fontos újdonság, hogy már nem csak az államok szólhatnak bele a világpolitika alakításába, hanem mások is. Ez annak a következménye, hogy  olcsóvá és az államtól függetlenné lett, globalizálódott a kommunikáció. Fölerősödött a hatalmak közötti hatalmak közötti kölcsönös függés, és megosztottá vált a hatalom. Adott  világpolitikai kérdésben ma már több szereplővel kell egyeztetni, így az egyeztetés jóval bonyolultabb lett, mint a kétpólusú világban. A jövő kihívásai között említette Tálas Péter az európai népességfogyást, elöregedést és az Afrikában bekövetkező demográfiai robbanást, amely idővel évi több tízmillió ember elvándorlását eredményezi. A kérdés csak az, hogy   tudjuk-e  ellenőrizni, kik érkeznek – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!