Hírek

2014.12.21. 18:55

A negyedik gyertya isi ég, adventi forgatag a belvárosban

Székesfehérvár - Advent utolsó hétvégéjének szombatján tele volt vásárolgató, az utcán iszogató, sétálgató emberekkel a karácsonyi fényekbe öltöztetett belváros.

B. Kiss László

A Terembura Kulturális Egyesület a Hiemer-házban szervezett szombat délután kézműves foglalkozást gyerekeknek. Az érdeklődőket Simon Ágnes és Varga Gábor Farkas várták. A férfi grafikus, akinek a fehérvári múzeumban rendezett kiállításán is láthatók izgalmas papírkivágások. Hasonlókat persze egyszerűbben kivitelezhetőket készítettek a gyerekek is. A kilencéves Báder Katát a nagymama, Báderné Ibolya kísérte el a foglalkozásra. Fejleszti a kézügyességet és ráhangol az ünnepekre - mondta a nagymama a téli tájat ábrázoló, papírból kiszabott mécsestartó készítéséről.

Spányi Antal gyújtotta meg a püspöki palota udvarán szombaton délután az adventi koszorú 4. gyertyáját
Fotó: Koppán Viktor

A tavaszias időjárás, a színpadi produkciók, no meg az adventi vásár ezreket csalt szombat délután Fehérvár belvárosába. A püspöki palota udvarán található adventi udvart is sokan keresték fel. Akárcsak a városháza udvarán, itt is felállítottak egy betlehemet, s a tágas udvart rendhagyóan feldíszített fenyőfácskák ékesítik. A bejáratnál a tudósító is húzott egyet a kis kártyák közül, melynek hátán ez a biblia idézet olvasható: És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük. A püspöki palota udvarán nívós kézműves termékeket kínálnak, meg olyanokat, amelyek vásárlása jótékony célt szolgál. A sarokban fából készült rénszarvasok várták, hogy az apró gyermekek a hátukra kapaszkodjanak.

 

Ebben a miliőben került sor szombaton délután a negyedik adventi gyertya meggyújtására. Ezt megelőzően a móri Szent Erzsébet Általános Iskola diákjai adtak műsort. Legyen minden napod karácsony! csendült fel az ének, majd egy modern betlehemezést láthattak a gyertyagyújtásra szép számmal összegyűlő érdeklődők. Ebben ugyanis nem szerepeltek a három királyok, volt benne viszont két csavargó, akik ugyanott húzták meg magukat, mint a kis Jézust világra hozó Szűz Mária, illetve József.

Mielőtt a negyedik gyertya lángja is fellobbant volna, Spányi Antal lépett a mikrofonhoz. Az élet egyaránt tele van örömmel és nehézséggel. Az, hogy mennyire vagyunk boldogok, attól függ, mi az, amit ebből tudatosítunk, mi az, amire odafigyelünk. Rajtunk is múlik tehát, hogyan telik az életünk hangzott el a pozitív életszemléletre történő felhívás a megyés püspök beszédében. Milyen jó lenne átmenteni az ünnepet az utána következő hétköznapokra is! Ez sokak álma. Ám a puszta vágyakozás semmin sem változtat, tenni is kell érte. Szót kell emelni például az erkölcsi értékek védelmében, szakítani a sehova nem vezető elégedetlenkedéssel erről is szólt Spányi Antal. Nagy tömeg gyűlt össze szombaton este a Skála áruház parkolójában is, ahová az egyik üdítőital márka kamionja érkezett, platóján a Télapóval. Képviseltette magát a Vöröskereszt is. Hosszan kanyargott a kisgyermekes szülők sora arra várva, hogy elkészüljön a Télapóval közös fotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!