Hírek

2012.12.12. 20:02

A nem tartozók kérdése

Pázmánd - Az ötezer főnél kevesebb lakosú települések adósságát még az idén átvállalja a kormányzat. A polgármesterek tudják a teendőket, de kérdéseik vannak az országgyűlési képviselőhöz.

Tribolt Lajos

Az adósságrendezésben érintett ötezer lakosúnál kisebb településeket látogatja végig körzetében Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. S már azt az új választókörzetet, ahol a 35 településből 21-et érint az adósságrendezés. Később további négyet, Bicskét, Martonvásárt, Velencét és Gárdonyt. Ám e városok 5 ezer fősnél nagyobbak, így az ő adósságuk rendezése csak a következő év elején történik meg.

Tessely Zoltán lapunknak elmondta, hogy a kistelepülések esetében a teljes adósságot átvállalja a kormányzat. A megye polgármesterei kedden kaptak tájékoztatást az eljárás menetéről, az eljárás rendjéről. Az ő látogatása azt a célt szolgálja, hogy megnézze, van-e valamilyen gond az eljárással kapcsolatban. Illetve kihasználja az alkalmat egyfajta évvégi összegzésre.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Virányiné Reichenbach Mónika pázmándi  polgármester (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Szerdán járt Pátkán, ahol nem egészen 5  millió forint az adósság, Lovasberényben 26 millió, Vereben 46 millió. Utolsó állomása volt Pázmánd. A település nagyon jól gazdálkodott. Virányiné Reichenbacher Mónika polgármester elmondta, mára csupán 483 ezer forint adósságuk van, s 22 millió forint a kasszájukban.

A képviselő tájékoztatása szerint Pátkán is arra voltak kíváncsiak, mint Pázmándon: milyen lehetőséget biztosít a kormányzat az adósság nélküli településeknek, mert meg tudnák oldani a hitel saját rendezését. Tessely Zoltán elmondta, a kormányzat most dolgozik annak kimunkálásán, milyen módon tudna segíteni a jól gazdálkodó önkormányzatoknak. Esetleg rájuk kiírt pályázatokkal, pályázati önrésszel? Ez még kérdéses, mert a uniós szabályozást be kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!