Hírek

2016.02.19. 20:25

A 91 éves mozgássérült néni állapota végleges, de új szakvéleményt kérnek

Székesfehérvár - Fekete Ferencné az édesanyja fényképét mutatja és azt kérdezi: tessék mondani, miért feltételezik egy ősz hajú, 91 éves asszonyról, hogy csalni akar? Hiszen a képen is látszik, hogy egy idős néniről van szó!

Gábor Gina

Persze, azt senki sem állította, hogy panaszosunk édesanyja, Farkas Károlyné csalni akarna. És arra sem utal semmi, hogy az elmúlt 14 évben az idős asszony visszafiatalodott volna... A lánya, Fekete Ferencné úgy érzi, az érvényes jogszabályok mintha ki akarnának babrálni az idősekkel, a mozgássérültekkel és az őket gondozó rokonokkal.

- Édesanyámat 12 éve Várpalotáról költöztettük át Fehérvárra, hogy itt legyen velem, mert gondozásra szorul - mesélte. - Még 2002-ben Várpalotán kiállították azt az I. fokú szakvéleményt, amit eddig csak be kellett mutatnom az okmányirodában, és öt évre kiállították a mozgássérült parkolójegyet. Ha az édesanyámnak bármi baja van, így könnyebben lehet szállítani, az orvosi rendelőbe vagy a kórházba is háztól házig vihetem autóval.

Fekete Ferencné évek óta gondozza, szállítja az édesanyját: a parkolójegy nagyon sokat segített. Fotó: Molnár Artúr

Az elmúlt években gond nélkül igényeltek parkolójegyet a szakvélemény bemutatásával. Ám a napokban a kormányablaknál panaszosunk azzal szembesült: a jogszabály megváltozott. Újra be kell adni a 91 éves néni minden olyan orvosi papírját, amely bizonyítja, hogy mozgásra képtelen. Panaszosunk nem érti: vajon a jogszabály alkotói miből gondolják, hogy a 2002 óta csak korosodó néni, most, 14 esztendő képes újra mozogni?

Az I. fokú szakvélemény ugyanis már 2002-ben megállapította: hogy az egyébként bottal járó idős asszony járása súlyosan nehezített, tömegközlekedési járművet képtelen használni, és ez az állapot végleges. Fekete Ferencné azért fordult hozzánk, mert úgy gondolja, a jogszabály változása mások életét is megkeseríti. Nem csak az bosszantja, hogy újra igazolásokat kell beszerezni a 91 éves asszony állapotáról, hanem az is, hogy hónapokba telik, amíg megállapítják jogosultságát a parkolójegyre. Ám az idős asszony szállítására addig is szükség lehet...

„A Kormány 2011-ben felülvizsgálta a mozgásszervi fogyatékos személyek közlekedési kedvezményrendszerét szabályozó korábbi rendeletet, és új támogatási rendszer megalkotása mellett döntött" - tudtuk meg a Fejér Megyei Kormányhivatalban. Így annak a 7 pontos, súlyos mozgáskorlátozottságot igazoló szakvéleménynek az érvényessége, amit panaszosunk is emleget, 2012. december 31-én lejárt. A változtatni azért kellett, mert - ahogy a hivatal fogalmaz - korábban szinte mindenki szerezhetett parkolási igazolványt.

2012. március 31-e óta nincs lehetőség arra, hogy a korábbi orvosi igazolásokat elfogadják. Azóta a „közlekedőképesség súlyos akadályozottságának" minősítését kell elvégezni. A kormányhivatalnál a rehabilitációs bizottság a benyújtott orvosi dokumentáció alapján ad erről szakértői véleményt, 50 nap alatt. További 15 nap, amíg az igazolványt kiadják.

Megkérdeztük: nincs-e mód arra, hogy méltányosságból az ügyintézés idejére ideiglenes parkolójegyet adjanak annak, akinek mozgáskorlátozottságát már véglegesnek nyilvánították? Azt a választ kaptuk: erre a jogszabály nem ad lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!