A 91 éves mozgássérült néni állapota végleges, de új szakvéleményt kérnek

2016. február 20., 06:45 szerző: Gábor Gina fotós: Molnár Artúr
komment
Székesfehérvár - Fekete Ferencné az édesanyja fényképét mutatja és azt kérdezi: tessék mondani, miért feltételezik egy ősz hajú, 91 éves asszonyról, hogy csalni akar? Hiszen a képen is látszik, hogy egy idős néniről van szó!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Persze, azt senki sem állította, hogy panaszosunk édesanyja, Farkas Károlyné csalni akarna. És arra sem utal semmi, hogy az elmúlt 14 évben az idős asszony visszafiatalodott volna... A lánya, Fekete Ferencné úgy érzi, az érvényes jogszabályok mintha ki akarnának babrálni az idősekkel, a mozgássérültekkel és az őket gondozó rokonokkal.

- Édesanyámat 12 éve Várpalotáról költöztettük át Fehérvárra, hogy itt legyen velem, mert gondozásra szorul - mesélte. - Még 2002-ben Várpalotán kiállították azt az I. fokú szakvéleményt, amit eddig csak be kellett mutatnom az okmányirodában, és öt évre kiállították a mozgássérült parkolójegyet. Ha az édesanyámnak bármi baja van, így könnyebben lehet szállítani, az orvosi rendelőbe vagy a kórházba is háztól házig vihetem autóval.

Fekete Ferencné évek óta gondozza, szállítja az édesanyját: a parkolójegy nagyon sokat segített. Fotó: Molnár Artúr

Az elmúlt években gond nélkül igényeltek parkolójegyet a szakvélemény bemutatásával. Ám a napokban a kormányablaknál panaszosunk azzal szembesült: a jogszabály megváltozott. Újra be kell adni a 91 éves néni minden olyan orvosi papírját, amely bizonyítja, hogy mozgásra képtelen. Panaszosunk nem érti: vajon a jogszabály alkotói miből gondolják, hogy a 2002 óta csak korosodó néni, most, 14 esztendő képes újra mozogni?

Az I. fokú szakvélemény ugyanis már 2002-ben megállapította: hogy az egyébként bottal járó idős asszony járása súlyosan nehezített, tömegközlekedési járművet képtelen használni, és ez az állapot végleges. Fekete Ferencné azért fordult hozzánk, mert úgy gondolja, a jogszabály változása mások életét is megkeseríti. Nem csak az bosszantja, hogy újra igazolásokat kell beszerezni a 91 éves asszony állapotáról, hanem az is, hogy hónapokba telik, amíg megállapítják jogosultságát a parkolójegyre. Ám az idős asszony szállítására addig is szükség lehet...

„A Kormány 2011-ben felülvizsgálta a mozgásszervi fogyatékos személyek közlekedési kedvezményrendszerét szabályozó korábbi rendeletet, és új támogatási rendszer megalkotása mellett döntött" - tudtuk meg a Fejér Megyei Kormányhivatalban. Így annak a 7 pontos, súlyos mozgáskorlátozottságot igazoló szakvéleménynek az érvényessége, amit panaszosunk is emleget, 2012. december 31-én lejárt. A változtatni azért kellett, mert - ahogy a hivatal fogalmaz - korábban szinte mindenki szerezhetett parkolási igazolványt.

2012. március 31-e óta nincs lehetőség arra, hogy a korábbi orvosi igazolásokat elfogadják. Azóta a „közlekedőképesség súlyos akadályozottságának" minősítését kell elvégezni. A kormányhivatalnál a rehabilitációs bizottság a benyújtott orvosi dokumentáció alapján ad erről szakértői véleményt, 50 nap alatt. További 15 nap, amíg az igazolványt kiadják.

Megkérdeztük: nincs-e mód arra, hogy méltányosságból az ügyintézés idejére ideiglenes parkolójegyet adjanak annak, akinek mozgáskorlátozottságát már véglegesnek nyilvánították? Azt a választ kaptuk: erre a jogszabály nem ad lehetőséget.

Gábor Gina

2016. február 20., 06:45 szerző: Gábor Gina fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...