Hírek

2014.11.16. 20:29

A népbutítás ellen - Soha ennyi sarlatán és kuruzsló nem volt?

Székesfehérvár - Hatalmas felelőssége van a médiának az áltudományok és a hiszékeny emberek pénzére pályázók elleni harcban – vélik a szkeptikusok.

Klecska Ernő

Szombaton az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán rendezték meg a Szkeptikusok XX. Országos Konferenciáját.

– A hazai szkeptikusok 1995 óta minden évben összegyűlnek Fehérváron, hogy tapasztalatot cseréljenek. Az összejövetel egyik célja az, hogy fórumot kapjanak azok az (elsősorban természettudományos területeken dolgozó) szakemberek, tanárok, újságírók, akik fel szeretnének lépni az áltudományos és tudományellenes nézetekkel szemben – mondta el Trupka Zoltán szervező.

Most, hogy erre huszadik alkalommal került sor, a tényeket tisztelők arra keresték – gondolkodjunk-e, ha már vagyunk? – címmel a választ, mire jutottak és merre tartanak a szkeptikusok? Almár Iván csillagász-űrkutató, Beck Mihály akadémikus, Bencze Gyula fizikus és Härtlein Károly tanszéki mérnök, elég lesúlytó képet vázolt.

 

Beck Mihály szerint nagy a baj, ez ellen pedig csak azzal lehetne tenni, ha az iskolákban jobb tanítás lenne, főleg a gyermekeket eredendően érdeklő természettudományok terén, hiszen (szinte) minden megérthető. A tanagyagot érthetővé és felfoghatóvá kellene tenni, vétek a tanulók fejét fölösleges egyenletekkel tömni – hangsúlyozta Bencze Gyula.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint egyre nagyobb az áltudományos „fertőzöttség" – itt főleg a nap során többször szóba került biorezonanciát és homeopátiát említették. Ha a szkeptikus mozgalmak nem lennének, kétszer annyi „hülye" lenne – hangzott el.

A szakemberek szerint a népbutítás elleni harcban ma az a legfontosabb kérdés, hogy vitázzanak, vagy hiteles információkat nyújtsanak-e?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!