A női báj nem is egy keresztnevet ihletett

2017. március 12., 12:00 szerző: Laci Patrícia fotós: Molnár Artúr
komment
Virág, illetve növénynevekből eredő női neveket gyűjtött össze Bujpál Péter tanár - nem véletlen, hiszen, nagy természetbarát, a növények jó ismerője. A pedagógus a nőnap alkalmából a Hétköznapok akadémiája mindenkinek című sorozat keretében tartott előadást az Európa klubban-
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Közismert, hogy a magyar női keresztnevek között több is ered virág, illetve növénynevekből. Az emberek bizonyára nem véletlenül alkottak, illetve alkotnak a mai napig is olyan sok virágra utaló lánynevet, hiszen a nőkből sugárzó báj könnyedén párhuzamba vonható a természetben fellelhető növények szépségével. Tegyük hozzá: a virágok elnevezéséből eredő magyar férfinevekből mindössze egy tucat létezik, de ez talán érthető: az erősebbik nem képviselőiről aligha tudunk asszociálni mondjuk a bimbózó rózsaszálakra.

Ezzel a megállapítással mélyen egyetért Bujpál Péter biológia szakos tanár is - legalábbis ez derült ki nőnapi előadásából, amelyeben csokorba gyűjtötte azokat a magyar női utóneveket, amelyek növénynevekből erednek.

Bujpál Péter elmondta, növénynevekből eredő férfi utónevekből nagyjából egy tucat van, ilyen például a Jácint vagy a Bors
Fotó: Molnár Artúr

Közel száz keresztnév szerepelt a pedagógus listáján, ezek közül pedig hatvankettőt mutatott be részletesebben. (Ez is igen tekintélyes szám.) Bujpál Péter modern oktatóhoz híven némi interaktivitást is csempészett az előadásába. A hallgatóság néhány érdekes, elsősorban növénytani információt kapott a diavetítésen, majd ennek alapján a közönségnek kellett kitalálnia, pontosan melyik névről lehet szó. Az esetek többségében hamar rájöttek az érdeklődők, melyik (virág)név a helyes megoldás, de néhány alkalommal azért okozott némi fejtörést egy-egy leírás. Különösen, amikor ritkább női nevekről esett szó. Megesett, hogy többen hangosan csodálkozva tették fel a kérdést - ami talán mindnyájunkban megfogalmazódott - "tessék mondani, tényleg keresztnévről van szó"? Sokak számára talán szokatlan, de Magyarországon például olyan virágnevek is anyakönyveztethetőek, mint például az Orchidea, a Gyopár, a Frézia vagy éppen a Hortenzia.

Az egyórás előadáson természetesen az elterjedtebb nevekről is szó esett: például a Zsuzsannáról, a Hajnalkáról, a Csilláról, az Ibolyáról vagy éppen a Rózsáról.

Utóbbi esetében érdekességként megjegyezte Bujpál Péter, hogy a rózsafélék nemzetségének mintegy 20-30 faja lelhető fel Európában. Igen elterjedt, népszerű növényről beszélünk, ezért nem véletlen, hogy a Rózsa keresztnévnek többféle változata létezik. Anyakönyvezhető a Róza, Rozi vagy a Rozalinda is. Ám kakukktojásként” emlegette az előadó az Aranka nevet. Az aranka ugyanis élősködő gyomnövény, így a keresztnév valószínűleg az arany szóból ered.

Laci Patrícia

2017. március 12., 12:00 szerző: Laci Patrícia fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...