Hírek

2013.02.26. 21:33

A pápa üzent Kozma Imrével: vigyázzunk Szent István örökségére!

Székesfehérvár - Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes A hit az ember merész alázata címmel tartott előadást kedden a Szent István Művelődési Házban. Közéletünk aktuális helyzetéről és változásairól is kérdeztük.

Tihanyi Tamás

Az Alkotmánybíróság szerint az egyházi törvény több rendelkezése alaptörvény-ellenes. A testület úgy véli, politikai alapon meghozott döntésekhez vezethet, ha az egyházi státusz odaítéléséről a parlament dönt. Az Alkotmánybíróság szerint emellett a törvény nem biztosít jogorvoslati lehetőséget az egyházi jogállás felülvizsgálatára. Erről, valamint közéletünk más szeleteiről és  a pápaválasztásról   a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek a véleményét kérdeztük.

Kozma Imre atya a Szent István Művelődési Házban tartott előadást (Fotók: Pati-Nagy Bence)

- Az egyház olyan igazságokat hirdet, amelyek örök érvényűek. Nyilvánvalóan egészen más, amikor azokról az egyházakról beszélünk, amelyeknek több száz éves a múltjuk, hiszen ezek, elsősorban küldetésüket tekintve, már kipróbáltak -  mondta Kozma Imre. - Az egyház nem valamilyen vállalkozás és nem is egyesület, hanem a szó legteljesebb értelmében szolgálat. Mégpedig isteni parancsra és felhatalmazásra történik ez a szolgálat. Én úgy gondolom,  egyháznak csak az a közösség mondható, amely abban látja az élet értelmét, hogy a másik embert szolgálja. Én úgy hiszem, próbája van az életnek, s ha valaki ezt folyamatosan és kipróbáltan végzi, Isten előtt legalábbis rendben van a dolog. Azzal, hogy ezt állami és társadalmi szempontból miként ítélik meg, őszintén megmondom, nem foglalkozom.  Engem a másik ember helyzete és sorsa érdekel, én ennek a  belső parancsnak engedelmeskedem.

- Az Alkotmánybíróság egy másik döntéséről is kérdezném, amely ismét viselhetővé tette az önkényuralmi jelképeket. Mit jelent ez az ítélet a hit embere számára?

- Abszolút nem értek vele egyet... Az ilyen jelképeknek nincs helyük a társadalomban, oly sok ember sebeit tépik fel. A sebeket hagyjuk behegedni, és hagyjuk az embereket békében. Csak az olyan jelképeknek, üzeneteknek van helyük a társadalomban, amelyek gyógyítanak, a közösséget építik. Ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat jelképe, a nyolc ágú kereszt, a pajzs, amely a hit védelméről szól. A pajzzsal jelképesen azokat védjük, akik gondban, bajban, szükségben vannak. Ez a világ négy égtája felé sugárzó szeretet szimbóluma. Ilyen jelképeket szeretnék látni magam körül a társadalomban.

- A Videoton labdarúgói a máltai keresztet is viselik a mezükön. Mit vár tőlük?

- Kicsit szomorú vagyok, hogy lejjebb szorultunk, de reménykedem. Az az érzésem, majdnem lehetetlen a bajnoki cím megnyerése, de ha dobogóra kerülünk, örülök és nyugodt leszek majd. Van egy nagyon szép fénykép: sok-sok kisgyerek, kis focista látszik rajta máltai emblémás trikóban. Ezt a fotót elvittem Rómába, ez díszíti a máltai nagymester szobájának a falát, és ott látható a minap lemondott pápa szobájának a falán is. Ez a kép köti össze Székesfehérvár városát Rómával. És azt hiszem, mindannyiunkat. Őszintén megmondom, néha még imádkozom is a Videotonért.

- Rövidesen megválasztják az új Szentatyát. Ki lesz az?

- Szerintem olasz pápa lesz, mert az olaszok nem akarnak sem lengyel, sem német pápát. Az afrikaiakat is emlegetik, de ezt kizárom, ők még nem készültek fel arra, hogy a fehér emberek problémáival foglalkozni tudjanak. Az idő erre még nem érett meg. Ráadásul ha afrikai lenne a pápa, Afrika nem jutna elég adományhoz.

- Mit mondott önnek a pápa lemondása előtt?

- Elmosolyodott, és azt mondta: örülök, szeretem a magyarokat. Amikor elindultam, még utánam szólt: vigyázzanak Szent István örökségére! Mivel két nap múlva bejelentette a lemondását, mondhatom, hogy XVI. Benedek pápa utolsó, magyaroknak címzett üzenete volt ez.

 

 

Kozma Imre 1989-ben alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Első nagy akciójuk 50 ezer keletnémet disszidens  megsegítése volt, majd 22 teherautónyi segélyt vittek Erdélybe, aztán 1991-ben Vukovárból, a halál torkából menekített ki az atya öregeket, nőket és gyerekeket. Megkapta a Magyar Köztársaság  Érdemkereszt Középkeresztjét, a Francia Becsületrendet, a Prima Primissima Díjat, a Magyar Örökség Díjat, Budapest díszpolgára lett, s 1996-ban  Év Emberének választották Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!