A parkolóház nem épül meg, de "helyette" ezer új parkoló lesz Fehérváron!

2017. január 12., 14:36 szerző: Házi Péter
komment
Székesfehérvár – A következő három év alatt ezer új parkolót épít az önkormányzat – jelentette be Cser-Palkovics András. Az is kiderült, a Dr. Koch László utcai parkolóházat nem építik meg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Elképesztő adat: ezer főre közel ötszáz, pontosan 480 autó jut Fehérváron. Ez az ország legmagasabb adata, minden emberre jut egy fél autó! A parkolási, közlekedési gondok megoldása a legnehezebb, legfontosabb feladat. Ezért, amint Székesfehérvár polgármestere bejelentette, a Saára Gyula-program részeként parkolóépítési programot indítanak: a város saját tulajdonú telkein, illetve a jövőben megvásárolandó területeken három év alatt ezer parkolóhely megépítését tűzték ki célul. Ez lehetőséget teremt annak komoly átgondolására is, hogy a parkolás első egy vagy két órája ingyenessé váljon. A Dr. Koch László utcai parkolóházat viszont nyomós okok miatt nem építik meg.

– A Dr. Koch László utcai parkolóház megépítését egyrészt a lakossági ellenérzés miatt vetettük el, másrészt azért, mert az eredetileg tervezett három szint helyett egy emelettel kisebbet lehetett volna csak ide építeni. 137 új parkoló létrehozására lett volna alkalmas az épület, ami alig több a felszínen, nagyságrendekkel olcsóbban kialakítható 60 parkolónál – indokolta a döntést a város polgármestere, aki hangsúlyozta, az említett utcában megépülő 60 parkolón túl a Jávor Ottó téren egy 44 férőhelyes felszíni parkolót alakítanak ki.

Ide tervezték volna a Dr. Koch László utcai parkolóházat

Kovács Béla Sándor, a körzet önkormányzati képviselője hozzáfűzte: a füves terület helyén valódi parkot alakítanak ki sok növénnyel és a tervek szerint szökőkúttal, így összességében nő a tér zöldfelülete. Véleménye szerint a parkolóház a környék lakói számára több előnnyel, mint hátránnyal járt  volna, ugyanakkor örül annak, hogy egy komoly feszültségforrás szűnik meg a döntéssel.

Cser-Palkovics András kérdésünkre, hol van hely a belváros környékén újabb parkolók kialakítására, elmondta, például a Palotai út mentén – a korábban lebontott romos állapotú házak helyén – van erre lehetőség, de a Magyar Király Szálló mellett, az út másik oldalán is van egy foghíjtelek, itt szintén elfér több parkoló. A cél az, hogy a városban „szétszórva" legyenek az új helyek az autók számára, mert így talán, egy átfogó koncepcióhoz igazodva, a forgalmi terhelés is jobban szétoszlik. A Malom utcában lévő Depónia központ belátható időn belül elköltözik, itt például százas nagyságrendű parkolószám fér el, ami gyűjtőparkolóként a leendő középiskolai negyedet, no meg a belvárost is kiszolgálja majd. A vasútállomás melletti egykori bolt területének tulajdonosával is tárgyalnak, itt ugyancsak sok autó férne el.

– Ezeken túl most térképezzük fel, hol lehetne még területhez jutni, ha valakinek van ötlete, keresse meg az önkormányzatot – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte, a parkolóház elvetésével felszabaduló uniós forrásból 600 millió forintot felszíni, valamint lemezfedésű parkolók építésére, illetve a kerékpárút-hálózat bővítésére fordítanak. Lemezfedéses technikával például az uszoda előtt, illetve a kórháznál van tervben parkolóbővítés, ilyen megoldást Győrben már lehet látni: egy szintet húznak a felszíni parkolóra, így a férőhely megduplázódik.

Ha már van kellő számú parkoló, az egy-két órás ingyenesség már nem csak álom, hanem valóság lehet, ennek technikai feltételeit most dolgozza ki a Városgondnokság.

Házi Péter

2017. január 12., 14:36 szerző: Házi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...