Hírek

2017.03.13. 11:59

A Petőfi-szobor a falué

Perkáta – Az önkormányzat kezdeményezte a Petőfi-szobor hivatalos átvételét az adományozótól, utóbbi azonban ezt nem szeretné.

Bokros Judit

A településen 2013 óta nézeteltérés tárgya a március 15-ei ünnep és a Petőfi-szobor. A műalkotást akkor ajánlotta föl az adományozó, Laki Ferenc Perkátának, az ottani polgároknak (de nem az önkormányzatnak).

Amint azt március 1-jei cikkünkben megírtuk: az adományozó azt sérelmezi, hogy a szobor azóta sem került be a hivatalos március 15-ei programba. Ezért idén kilátásba helyezte, hogy elszállíttatja és máshol állíttatja föl a művet, ám erről a szándékáról végül lemondott.

A polgármester a napokban a település honlapján nyílt levelet tett közzé, amelyben azt kéri, Laki Ferenc adományozza a szobrot az önkormányzatnak. Így fogalmaz: „ kezdeményezem Ön felé, hogy véglegesen, írásos formában (adománylevél, szerződés, közjegyző előtti okirat) adományozza Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Petőfi Sándor szobrát, amellyel elkerülhetők lesznek a továbbiakban a hasonló esetek, illetve a hirtelen felindulásból elkövetett adomány-visszavonás sem lesz lehetséges.

Petőfi Sándor mint nemzetünk költője és mint az 1848-as forradalom vezéralakja többet érdemel annál, hogy helyi politikai viszályok tárgya legyen.” A továbbiakban pedig azt részletezi, meglátásuk szerint miért méltóbb helyszín az 1908-ban felállított Kossuth-szobor a megemlékezésekre.

Somogyi Balázs hétfőn lapunknak elmondta: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy jogi, írásos formában legyen rögzítve a szobor helyzete, ezzel a jövőben elkerülhetők lennének a múltkorihoz hasonló ügyek.

Megkérdeztük Laki Ferencet, az önkormányzatra ruházza-e a szobrot? Az adományozó megkeresésünkre nemmel felelt, mint fogalmazott: ő a falunak adta a szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!