Hírek

2015.10.10. 08:09

A pigmentáriusok, avagy a festékkészítő mesterek titkai

Székesfehérvár - Kemendi Ágnes a hajdani festékekről és a festékkészítő mesterekről tartott előadást a Fekete Sas Patikamúzeumban a Tanárok Éjszakáján.

Sebestyén Lilla

A patikák anno – a gyógyszerek mellett – kozmetikumok, édességek, élelmiszerek eladásával is foglalkoztak. A hölgyek volt, hogy pirosítóért, ételfestékekért tértek be a gyógyszerészekhez.

Kemendi Ágnes szerdai, Fekete Sas Patikamúzeumban tartott előadásából azt is megtudhattuk, miből készítették régen, még a szintetikus festékanyagok feltalálása előtt ezeket a kényes szereket.

– A pigmentáriusoknak, más néven festékkészítő mestereknek hatalmas tudással kellett rendelkezniük, ahhoz, hogy megfelelő festéket hozzanak létre. Tudniuk kellett, miből, milyen szín nyerhető ki, meddig kell azt porítani, milyen kötőanyagot kell használni hozzá, hogy a vásznon vagy akár a kártyalapon megfelelő legyen – magyarázza a szakértő, aki hozzáfűzi elszenesedett fából és mandulahéjból csinálták a feketét, bíborcsigákból a bíbor színt. Utóbbinak az előállítása is roppant érdekes volt, hiszen vizeletben először megrothasztották a csigákat, majd szárították, zúzták porrá, hogy aztán a megfelelő kötőanyag – mondjuk timsó – hozzákeverésével festék lehessen belőle.

Kemendi Ágnes a Fekete Sas Patikamúzeumban tartott előadást. Fotó: Koppán Viktor

Ágnes azt is elmondta, az így készült ruha nem fakult, nem vesztett a színéből ezért a főurak, hölgyek kedvencévé vált. Azonban volt egy hátránya is: elképesztően büdös volt.

A piros árnyalatait másképp is elő tudták állítani. Rájöttek, hogy ha a tölgyfán élő tetveket összegyűjtik, szárítják, majd porlasztják, megint csak gyönyörű színt kapnak.

– A pigmentárius gyakorta vásárolt alapanyagot a patikáriustól, és olykor a patikárius volt az is, aki porította a pigmenteket. Utóbbi nagyon fontos, például a tintakészítésnél! A silánytintákat általában százezerszer keverték meg, míg a jobb minőségűeket – ilyeneket készítettek a törökök – ötszázezerszer kellett megkeverni – magyarázta Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!