2016.10.03. 12:57
A pusztaszabolcsi házaspár kertje olyan akár az „Éden”, minden földi jóval tele
Pusztaszabolcs – Gyógynövények, fűszerek, gyümölcsök és zöldségek – megannyi kincset rejt Feketéné Bokor Katalin és Fekete Ferenc kertje.
A Magyarország legszebb konyhakertje pusztaszabolcsi versenyén Feketéné Bokor Katalin és férje, Fekete Ferenc már harmadik alkalommal érdemelték ki a „normál kertek” kategória első helyét. A napokban mi is meglátogattuk a házaspárt, hogy felfedezzük a zsűri csodálatát évről-évre kivívó lugast és veteményest.
Az udvarra belépve rögtön szembetűnik a szőlővel befuttatott, árnyékos zúg, ahol egy sziklakert és az évelő növények terpeszkednek. A Kleopátra tűjét, a muskátlit és örökzöldeket otelló, zalagyöngye és néró szőlő árnyékolja. Felülről csüngenek alá a gazdag fürtök.
Fotó: Sebestyén Lilla
A látvány gyönyörű, de amit hátul, az udvarban látok méginkább csodálatra ad okot.
– Van itt fügefa, szederfa, orbánc- és citromfű – mindkettő, nagyon jó a szívnek –, nyugtató menta, zsálya és zsúrló, melyek tisztítják a szervezetet, segítik a húgyhólyagot, a vesét. Amott rebarbarát lát, nagyon egészséges és leturmixolva, megfőzve, mézzel édesítve majd lehűtve rendkívül finom is. És természetesen csalán is van a kertünkben – magyarázza Katalin, aki állítja: utóbbi teaként csak tisztít, de ha az ember levágja a leveleit, megmossa és tizenöt percig hagyja ázni citromban, olajban és sóban, már nem is csíp és remek vaspótló. Nyersen lehet is enni az ebédhez, vacsorához.
A hátsó kert másik felét a veteményes foglalja el. Az olyan „alapvető” zöldségeket, mint a paprika és a paradicsom a házaspár egy hatalmas padlizsán sorral fejelte meg.
– Itt nem volt divat a padlizsán, amikor 1970-ben idejöttem, pedig nagyon egészséges és finom. Minden évben rengeteget eszünk belőle a férjemmel és lecsónak télire is elrakom – fűzi hozzá Katalin, aki ezek után az epret, a babot, a körtét is megmutatja. Úgy tűnik, nincs olyan, amiből ne lenne a birtokon.
– Mindent megpróbálunk a lehető legtermészetesebb anyagokkal megoldani: beáztatjuk a csalánt és a tormalevelet, azzal permetezünk és reggelente a saját kezünkkel tisztítjuk meg a zöldségeket a krumplibogaraktól. Egyedül a csiga fog ki rajtunk – magyarázza az asszony, aki szerint a kerti munka, bár nem könnyű, minden pénzt megér.
– Magunknak termesztjük meg az alapanyagokat és mivel folyamatosan rakom el a nyári termést, télen sem szenvedünk hiányt – árulja el Katalin, akinek hitvallása: Isten megadja, ami kell a jó terméshez: esőt és napsütést. Nekünk már csak dolgoznunk kell!
A vegetáriánus házaspár spájza is igen figyelemre méltó: a saját termesztésű fűszerek mellett ott sorakozik a befőzött paradicsom, a lecsó, a lekvár, a must. Utóbbit csak jól kell elrakni és egész télen lehet inni – vallják.