Hírek

2015.08.26. 15:40

Vajdáék sárszentmihályi portáján 6 éve garázdálkodik egy róka

Sárszentmihály - Róka jár a kiskertben, mint az ismert gyerekdalocskában, csakhogy ez a ravaszdi igen kitartó. A megírt történethez hasonló úgy tízezre nagyságban fordul elő évente.

Kocsis Noémi

Vajdáék sárszentmihályi portáján összességében hat éve garázdálkodik egy róka, vagy több, a család igazából csak a veszteséglista gyarapodását észleli, a ravaszdik számát nem annyira. A kétgyermekes házaspár állataiból jócskán tizedelt már őkelme, de pár házzal arrébb is a számlájára írnak tíz elvitt tyúkot, az az eset egy hónapja történt. Vajdáéknál is a tyúkból és kacsából álló étlap tetszett meg a rőt ragadozónak. A háziasszony reggel 6 előtt engedi ki zárt házikójukból a baromfiakat, onnantól elzárásig bármikor felbukkanhat az udvarban a róka.

- Már ide van készítve a két műanyag palack, azzal zörgök, próbálom elijeszteni, de nem mindig hallgat rá - mondja Zsuzsanna, kétéves kisfiával a karjában. A kisfiú hozzászokott a sokféle állathoz, de a rókára ő is mérges, kis kezecskéjét a baromfikat elzáró kerítésen tartja: nem adjuk őket.

Zsuzsannáék az elmúlt években többször kértek segítséget a betolakodó ellen, a kerítést is igyekeztek javítgatni, de egyelőre tehetetlenek.

A kis Kenéz ugyan még nem találkozott szembe a rókával, de már tudja, milyen nagy probléma a családnak, hiszen a kacsák és tyúkok a megélhetésüket jelentik. A ravaszdi mindig napközben jön, nehéz elijeszteni, nem igazán fél az emberektől

Zsuzsannáék 2009 óta fordultak már panaszukkal az önkormányzathoz, nemzeti parkokhoz, a NÉBIH-hez, a Vadex-hez, de vagy illetékesség hiányában továbbküldték őket, vagy nem kaptak választ leveleikre. Végül annyit sikerült megtudniuk, hogy a ragadozó kilövetésére a rendőrség adhat engedélyt, hiszen lakott területen alapból nem dörrenhet lövés. Az eljárást azonban kezdeményezheti az önkormányzat, a helyi vadász, vagy a panaszos is, tudtuk meg Horváth Diánától, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől – esetünkben éppen ez történt.

– Elenyésző számú ilyen esetünk van évente, idén összesen három megkeresést kaptunk, hogy vad károkozása miatt valaki kilövési engedélyért folyamadott. Mindegyik esetben meg is adtuk – teszi hozzá a szóvivő.

– A szomszédban, 2 házzal arrébb találtak egy „fészket” amit szétszedett a tulaj. A róka jelenléte a faluban a környékünkön egyébként nagyon gyakori. Mi mindegyik esetben kértünk segítséget, de idáig még csapdát sem sikerült kihelyeztetnem – mondja a panaszos. Nagy méretű, hátul kukoricás telkük a házhoz közel bekerített ugyan, de egy romos épület ablaktalan résein simán bejárhatnak a rókák. A megoldás egy legalább 100 cm magas erős kerítés lenne, mondja Szabó Gyula, a Sárkeszi és Környéke Földtulajdonosi Közösség vezetője. Ígérte, igaz egy kölcsöncsapdával, de néhány napon belül megoldják a róka élve befogását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!