Hírek

2015.10.18. 17:54

A robotok már köztük vannak

Hiába gázolt át a Zsuksluszkulcs ellenfelén a döntőben, a versenyt nem „ő” nyerte. A robotok, mert róluk van szó, ezen persze nem kaptak „hajba”, de programozóik se, akiknek egy éjszaka alatt kellett megépíteniük szerkezeteiket ahhoz, hogy benevezhessenek a Magyarok a Marson – 9.5. Országos Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyére.

Klecska Ernő

A péntek este kiosztott alkatrészekből szombat reggelre elkészült szerkezetek a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola tornatermében mutatkoztak be. Az egyéjszakás kaland teremtményei néha tényleg földöntúlinak tűntek, de hihetetlen feladatokat oldottak meg – bár a kiírók szerint itt eredetileg a jövő mérnökei mutathatják be találékonyságukat és szakmai felkészültségüket, győzni az tudott, akik ügyesen taktikázott.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ társszervezésével megvalósított vetélkedő Sipos Attila mérnök, az intézmény volt hallgatója és Vizi Pál Gábor Vizi Pál Gábor ötlete alapján szerveződött. A viadal nevében a 9.5 azt jelzi, hogy a tizedik nagy versenyre melegítettek be e sorozatot az amerikai űrhivatal, a NASA is jegyzi. Most 18 csapat nevezett, többek között Miskolcról, Debrecenből, Veszprémből, Székesfehérvárról, Budapestről, de Marosvásárhelyről és Zentáról is.

A feladat látszólag egyszerű volt. A csapatok tagjai pénteken a kezükbe kaptak egy kis akkumulátort, egy szervót, egy nyák (nyomtatott áramköri) lemezt, egy vékony alumínium csövet és egy idomot, egy próbapanelt, egy potenciométert, egy nyomógombot, két stabilizátort és egy kondenzátort. Ezekből kellett összeállítani a robotokat, az apróságok, mint például rézdrót, gémkapocs, csavarok, s minden, ami kellhet, a helyszínen álltak rendelkezésre.

A pályán egy szalaggal körbehatárolt, nyolcszor nyolc méteres területen jelölték ki a célterületeket. A pályán akadályok nehezítették az egyenes vonalú egyenletes mozgást. A robotoknak ezeken a célterületeken kellett áthaladniuk. A sikeres teljesítésért pontot kaptak a csapatok. Egyszerre 4 robot volt a pályán, egy küldetés időtartama 15 percig tartott. A küldetés végén az a csapat, akinek a robotja utoljára haladt át az adott célterületen megduplázta a célterületért járó pontot.

A szoros eredmény a felvételek ellenőrzése után alakult ki.

első hely - A-TEAM  (Miskolci Egyetem) ,
második hely - u-troll (Óbudai Egyetem)
harmadik hely - AirStars (Óbudai Egyetem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!