Hírek

2014.12.02. 19:50

A haszonélvezeti jog elveszhet jövőre

A nem közeli rokonok haszonélvezeti joga elveszhet a zártkerteknél december után.

Tribolt Lajos

Bármelyik kiskerttulajdonosnak gondjai lehetnek, ha nem figyel a határidőkre, szabályokra

Minden haszonélevezettel rendelkező kapott levelet október végéig azzal, hogy a mellékelt kérdőívet 15 napon belül küldje vissza. Nos ez a határidő letelt, ám igazolással december 31-ig pótolható a nyilatkozat.

Ha ugyanis december végéig valaki nem küldi vissza a nyilatkozatot, akkor a haszonélvezeti jogát 2015. július 31-ig hivatalból törlik. Ha visszaküldi és kiderül, hogy nem közvetlen hozzátartozója a tulajdonosnak, akkor is törlik. Ha azt nyilatkozza, hogy igen, akkor megnézetik az anyakönyvi hivatal, illetve a gyámügy adatbázisában, s ha még sem, akkor megint csak a törlés marad.

A kormányhivatal földhivatalának vezetője, Holczheim Gábor azt mondja, Fejér megyében 35 597 hektárnyi, 10 843 földrészletnyi ügyben 15 914 nyilatkozatot küldtek ki és ebből csak 8013 érkezett vissza. Ez azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jogok felét a jelenlegi állás szerint törölni kell jövőre. Eddig kevés panasszal fordultak a törlések ügyében a földhivatalhoz, de várhatóan ez a szám megnő, ha a törlési határozatokat kézbesítik majd.

A jogszabály azt is tartalmazza, ki számít közeli hozzátartozónak. Ilyen a házastárs, az egyenesági rokon (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyerek, unoka). az örökbefogadott, a mostoha és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér és féltestvér.. Nem árt tudni, hogy a haszonélvezeti jog szerződéses létrejöttekor fennálló rokoni viszonyokról kell nyilatkozni, amik azóta változhattak, például válással.

Érdekessége a jogszabálynak, hogy az élettárs nem számít közeli hozzátartozónak, a bejegyzett élettárs viszont igen. Utóbbiak az azonos neműeknél vannak.

A földhivataloknak a haszonélvezeti jogok kigyűjtése, a tájékoztatók elküldése mintegy másfél hónapnyi plusz munkát adott. Jövőre az anyakönyvi hivatalokkal és a gyámügyekkel kapcsolatos munkák adnak újabb feladatokat, majd a törlési határozatok elkészítése.

S várható persze a határozatok ellen reklamáló, időben fel nem ébredt ügyfelek rohama is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!