Hírek

2015.06.11. 18:05

A Sárosdi Bikák versenyeznek, bemutatókra járnak, edzenek

Sárosd - A sárga Trabant is a levegőbe emelkedik, s még sok nehéz tárgy, ha a Sárosdi Bikák akcióba lépnek.

Tribolt Lajos

Az egyik sárosdi portán áll egy sárga Trabant, amelynek nincs teteje. Közelebbről megnézve kiderül, hogy ülések sincsenek benne, sőt alja sincs. Viszont ott van rajta a felirat: Sárosdi Bikák.

Négy éve működik a településen egy baráti társaság, az erős emberek köre, ők nevezik magukat Sárosdi Bikáknak. A Trabant Boda Tibor udvarán áll, ő és a baráti kör szervezője, Juhász László mesélte, hogy a kis kocsi az erőemelések eszköze. Boda úr alakította át, az aljára két merevítő cső került, azokra láncok, amelyek révén a kocsi közepén állva megemelhető a szerkezet. A próbát azért nem mindenkinek ajánlanám, mert a sárga trabicsek így is van vagy 280 kilogramm, ami több a hétköznap emelgetett tárgyaink súlyánál, így sokakon kifogna a megemelése. A Trabanttal már több településen is felléptek, csak a szállítása nehézkes.

A Sárosdi Bikák 15 fős csapata már tagja a Magyar Erősember Szövetségnek.

Boda Tibor és Juhász László a 280 kilós Trabanttal, ami már nem közlekedést szolgál, hanem az izomerő demonstrálását. Fotó: Koppán Viktor

Boda Tibort gyakran kérik fel bírónak a felföldi játékokban, fia, ifj. Boda Tibor pedig egyre eredményesebb a kategóriájában, kamion húzásban, mint ahogy Várnai Richárd is.

Többféle verseny van ugyanis, a skót felföldi játékok, a bothúzás és az erősemberek versenye. Ráadásul kategóriák is vannak, például a testsúlytól függően.

A Sárosdi Bikák tagjai hazai és nemzetközi versenyeken is egyre jobban szerepelnek, de aktívan részt vesznek a település életében is. Nem csak úgy, hogy a polgármester kérésére megemelik a nehéz, elszállítandó tárgyakat, hanem úgy is, hogy közreműködnek a különböző rendezvényeken. Most, 20-án például ott lesznek a helyben rendezendő tűzoltóversenyen, ahol bemutatót tartanak a skót felföldi játékokból, és viszik a Trabantot is.

A településen július 17-én lesz a falunap, természetesen ott is szerepelnek. A felföldi játékokat skót népviseletben mutatják be, még skót dudás is lesz. Készülnek augusztus 20-ára, amikor is a helyi ünnepségen katonai, harcászati eszközöket szeretnének elhúzni. Például egy kisebb, tréleren odaszállítható repülőgépet. Egyelőre az eszközöket keresik.

A csapatot mozgató Juhász László az udvara egy részében kialakította az erős emberek játszósarkát, ahol kőgolyókat és más tárgyakat lehet emelgetni. Szervező munkája az önkormányzat előtt is ismert már régóta, ezért 2013-ban neki ítélték a Sárosdért Emlékérmet.

Az önkormányzatnál azt tervezik, hogy a régi tanácsháza épületében alakítanának ki helyiségeket több sportolói csoport számára, ahol edzhetnének rendszeresen. Persze ehhez pályázati pénz is kellene.

A csapat mindenesetre nagy elismerést vív ki magának mindenütt, hiszen baráti társaságként, önköltséges alapon működő erősember csoport nincs több az országban.

Dunkl Gergely polgármester is örül annak, hogy működik ez a társaság, hogy értelmes elfoglaltságot ad embereknek, szerepléseikkel öregbítik a település hírnevét. S annak is, hogy egy aktív, a településért tenni hajlandó közösséggel több lett a faluban, amire nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!