Hírek

2017.04.03. 10:54

A siker titka a munkában rejlik - Cser-Palkovics Andrást a Hírlap állásbörzéjén kérdeztük

Miben áll a csoda, mi a siker titka, aminek köszönhetően Fehérváron mindössze egy százalékos a munkanélküliségi ráta? - kérdeztük Cser-Palkovics Andrást, Fehérvár polgármesterét, miután megnyitotta a Fejér Megyei Hírlap hétfői állásbörzéjét, majd maga is megtekintette a standokat.

B. Kiss László

Nincs ebben semmi csoda, csak sok, több évtizedre visszanyúló munka - hangzott a válasz. A fehérvári nagyipar gyökerei a két világháború közötti időszakra nyúlnak vissza. Erre épült aztán a szocialista nagyipar,  a rendszerváltás után pedig megteremtették a városban az ipari parkok példamutató rendszerét. Fehérváron nagy hagyománya van a munkának, az itteni munkaerő megbízható és kvalifikált - mondta el lapunknak nyilatkozva a polgármester, aki hangsúlyozta: a megyeszékhelyen 21 századi technológiákkal zajlik a termelés, az itt jelen levő világcégek világszínvonalú berendezésekkel dolgoznak. A digitális technika, a robottechnológia magasan képzett munkaerőt kíván, és ez komoly kihívás elé állítja a szakképzést és a felsőoktatást is. A duális képzést egyébként mintha csak kifejezetten Fehérvárnak találták volna ki – jegyezte meg Cser-Palkovics András. Mindebben a munkavállalók is érdekeltek, hiszen a magas hozzáadott érték magasabb bérszínvonalat jelent a számukra. Ezt mutatja, hogy 2016-ban a nagy városok közül Fehérváron volt a legmagasabb a vásárlóerő. Fehérvárnak ezért már nem a hazai városokkal, hanem a Közép-Európai konkurenseivel kell versenyeznie - jelentette ki a polgármester.  A hatékonyság növelése szempontjából kiemelten fontos kérdés a szakképzés, illetve az, hogy az Óbudai Egyetem, valamint a Corvinus milyen képzéseket, szakokat indít Fehérváron.

Eddig jobbára a multikról beszélt, de milyen lehetőségeik vannak a fehérvári kis- és középvállalkozásoknak? - erről is megkérdeztük a polgármestert.

Az előbb vázolt helyzet számukra is nagy kihívást jelent. Az pedig, hogy az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre szánja a kormány, kitörési pontot jelenthet a kkv-k számára, és ezáltal minél többen válhatnak ezen  cégek közül akár első körös beszállítókká – hangzott a válasz.  A városban egyébként több olyan cég is található, amely kkv-ből vált az évek során magyar nagyvállalattá – tette hozzá Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!