Hírek

2013.02.06. 18:20

Éhségmenet: felolvasták levelüket a Városház téren

A Somogy megyéből, illetve Baranya és Tolna megyéből érkezett Éhségmenet résztvevői Székesfehérváron találkoztak.

Tribolt Lajos

Péntek, 10:21 A Városház téren felolvasták azt a levelet, amelyet Cser-Palkovics András és Vargha Tamás fehérvári országgyűlési képviselőknek címeztek. Ebben a következők szerepelnek: A Munkát Kenyeret Mozgalom nevében követeljük önöktől és Orbán Viktortól, hogy - legyen legalább egy kenyérkereső minden családban, mindenki , aki dolgozik, a fizetésétől független mértékű támogatást kapjon gyermekei után. Ígéretét betartva, senkit ne hagyjon az út szélén. ne legyen bűn a szegénység és a  hajléktalanság. Állítsa vissza a munka becsületét, adja vissza a munkavállalók jogait! Minden gyermek egyenlő feltételekkel járhasson iskolába. Egyenlő munkáért egyenlő bért a közmunkában is!
Mi munkát és kenyeret, vagyis békét akarunk Magyarországon.

A levelet Nyakó István országgyűlési képviselő, a közmunkások szakszervezetének egyik vezetője és a megyei gyaloglók képviselői vitték be a városházára, ahol a portán adták le.

A menetelőkhöz Fehérváron Komárom-Esztergom megyeiek is csatlakoztak. Ott volt a téren Jávor Sándor, a Demokratikus Koalíció fehérvári vezetője, aki azt mondta, maximálisan egyetértenek a menetelők céljaival. Márton Roland, az MSZP városi elnöke úgy vélte,  a Fidesz fehérvári országgyűlési képviselői teljesen érzéketlenek a szociális problémák iránt, Horváth András szocialista megyei elnök szerint ez a többi fideszes képviselőre is igaz.  Márton és Horváth egyébként csatlakozott a gyaloglókhoz, hogy pénteken Velencéig, szombaton pedig Martonvásárig jussanak.

Szerda, 19:15 Mintegy tucatnyi gyalogló érkezett a megyehatárra szerdán délelőtt. Ők azok, akik napokkal ezelőtt indultak Kaposvárról és Budapestig mennek. Demonstrációjuk elsődleges célja a közmunkások helyzetének javítása, illetve a munkatörvénykönyvnek a munkavállalók javára történő módosítása.

Fotók: Lovász Lilla

A taszári Fazekas Lászlóné úgy döntött, végig gyalogolja az utat Budapestig. Pedig már 69 éves, igaz több mint tíz évet simán letagadhatna. Azt mondja, ő nem önmaga miatt indult el, hanem a gyermekei jövője miatt és a többi dolgozó ember jövőjéért.

A zömében közmunkásokból álló csoport kifogásolja, hogy míg két éve nyolc órára  60.200 forint volt a bérük, addig ma 49 ezret kapnak csak.

A gyaloglókkal tartott Harangozó Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke is.

-  Az első nap gyalogoltam velük, azután a fővárosban volt dolgom, most újra itt vagyok, de este el kell mennem a baranyai frakcióülésre, s majd később újra csatlakozok. Azért, mert azt látom, hogy a vidéki szegénység helyzete egyre kilátástalanabb. Ez az elmúlt húsz év egyik legnagyobb problémája. Nem most kezdődött, de két év alatt sokat romlott a lemaradók helyzete. A közmunkások bérének 13.200 forintos csökkenése is ezt jelzi. Ennyiből nem lehet lakáshitelt törleszteni. Úgy vélem, ma a munkanélkülieket bűnbaknak kiáltják ki, ahelyett, hogy munkát adnának nekik. Ma, amikor a lakosság egyharmada a létminimum alatt él, fontos lenne az állam beavatkozása az érdekükben.

Farkasné Bogdán Anna Balatonszentgyörgyön lakik.  Munkanélküli és jelenleg közmunkásként dolgozik, férje az önkormányzat közalkalmazottja. Három gyermeket nevelnek és lakáshitelük van.

- Azért csatlakoztam, mert   a kapott bérből képtelenség ekkora családdal és a hitellel meglenni. Nagyon nehéz a megélhetés a hozzánk hasonlóknak, kellene, hogy erre jobban odafigyeljenek. Most nem megyek végig a csapattal, de a cél előtt újra csatlakozom.

A menetet a megye határán Horváth András, az MSZP megyei elnöke és helyettese, Szabadkai Tamás, a körzet választási felelőse fogadta

- Mi ugyanazt képviseljük a parlamentben, mint ők itt  - mondták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!