Hírek

2017.08.08. 20:46

A Sóstón javában dolgoznak a markolók, először a medret kell kikotorni

SZÉKESFEHÉRVÁR A sajtónak szánt bejáráson beszéltek a szakemberek kedden délután a Sóstó rehabilitációjának állásáról, további menetéről.

Kocsis Noémi

A Sárkeresztúri úti bejáraton megközelítve a kilátót jól megszemlélhető a több hektáros területen jelenleg folyó munka: három nagy markológép végzi az első ütemhez tartozó mederkotrást, a stadion előtti területen kezdték. A kotrás és tájépítészeti rendezés, majd a második ütemben a víz visszapótlása összesen 600 milliós beruházást jelent, a város sikeresen pályázott támogatásért a 2018 májusában befejezni tervezett projekthez, ráadásul a közbeszereztetés után jó árajánlattal, kedvező áron láthattak neki a megvalósításnak - összegezte a bejáráson a jelenlegi helyzetet Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: a Sóstó rehabilitáció után kialakuló képe remélhetőleg továbbörökíti a természetvédelmi terület legjobb sajátosságait, azt, amitől a Sóstó tényleg Sóstó.

- Ha ezt most nem tesszük meg, akkor folyamatosan és hosszú távon bajba kerülhet a terület - indokolta a megújítást a polgármester. Mint elhangzott, a megújítás nagy részben érinti a növényzetet, az invazív fajták elszaporodtak a területen, kiszorítva az őshonosakat. A folyamatot visszafordítanák, derült ki Csete Gábor természetvédelmi szakember szavaiból: körülbelül 5000 cserjét ültetnek el a 170, kivágásra kijelölt, nem őshonos egyed (ostorfák, akácok, bálványfák és zöld juharok) helyett, valamint 300 őshonos fát is telepítenek. Minderre majd 2018 májusában kerülhet sor, a tájépítészeti ütem során, tette hozzá a szakember.

A kérdésre, vajon mennyire sínyli meg a helyi élővilág az ilyen mérvű rekonstrukciót, úgy reagált, a mocsári teknősöket például megpróbálják a Sóstón tartani, a homokbányák mocsarasabb részeire átköltöztetve egyedeiket. Kálmán Lilla, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi irodájának vezetője hozzátette, a kikotort mederanyagból egyrészt szigeteket alakíttatnak ki a területen, másrészt a partfalakba építtetik be azt. A leglényegesebb munkák egyébként az északi tavat érintik, hogy a gazdag faunájú délinél minél kevésbé kelljen beavatkozni. Az északi részen egy 500 négyzetméteres stéget alakítanak ki a tervek szerint, itt vonul a már megkedvelt tanösvény, s kialakítanak egy játszóteret is. Itt kaphat helyet a Sóstó világát bemutató állandó, valamint az egyéb eseti kiállítások.

A kivitelező részéről jelen lévő Hévizi János elmondta még, hogy a szigetek kialakítása után a vízpótlás következhet. Személyes vélemény szerint a rehabilitációval jobb helyzetet teremtenek a város zöld tüdejének is nevezhető területnek, mint amilyen a beavatkozás előtt jellemezte. A két ütem munkálatainak végeztével a mostani Zöldtanya, valamint az ide települő Vadmadárkórház megvalósításának előkészítésébe kezdenek bele 2018 tavaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!