Hírek

2016.04.29. 12:40

A szabadidő luxusa

Székesfehérvár-Tordas - Különleges az idei május elseje, hiszen a munka ünnepe május első vasárnapja, azaz anyák napja is. Ezúttal olyan anyákat mutatunk be, akik példaadóan sáfárkodnak szabadidejükkel.

Zsohár Melinda

A tordasi Kunsági Raffer Gabriella két lányával: a sportos asszony Bajnokanyu díjat nyert pályázatával

A nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelését szolgálja az egyik gyógyszergyár támogatásával létrejött Aranyanyu Díj, amivel minden évben olyan asszonyokat ismernek el, akik példaadó lelkiismeretességgel dolgoznak. Ám azt kevesen tudják, hogy emellett - Rácz Zsuzsa író ötlete alapján - minden évben meghirdetik a Terézanyu pályázatot is, mindig más témában. Tavaly a munka volt a középpontban, az idén a szabadidő, ami a nők számára luxusnak számít, hiszen a mai asszonyok igen leterheltek, fáradtak... Sok nő küldte be a pályázatra a történetét - s a díjazottak között két Fejér megyei is van.

A fehérvári Szabó Ágnes megosztott harmadik díjat nyert írásával, amelyben azt meséli el, miként sikerült életformát váltania.

- A pályázatot véletlenül láttam meg - Rácz Zsuzsa író Terézanyu-könyvét persze, olvastam. Még aznap megírtam a történetemet - mesélte Ágnes, akinek írása rendhagyó, mert arról szól: mi történik, amikor egy elfoglalt nőnek hirtelen több szabadideje lesz. Elbeszélésének kiindulópontja a két évvel ezelőtti búcsú külföldre utazó nagylányától:

- Évekkel azelőtt elváltam, a lányommal, Fannival Fehérváron kezdtünk új életet, amikor ő középiskolás lett. Aztán őt felvették a főiskolára és amikor az alapképzést befejezte, lehetősége nyílt az Erasmus programmal külföldre utazni. Önkéntes lett Svédországban, egy színjátszócsoport segítőjeként. Elutazása radikális elszakadást jelentett: iszonyú lelki, sőt fizikai fájdalmat éltem át, de nem akartam őt visszafogni. Tudtam: ez az ő élete, és hasznára válik a nyelvtanulás, a tapasztalatszerzés. Fanni azóta újra itthon, Pesten tanul, és meg is döbbent, amikor elolvasta az írásomat: ő nem sejtette, hogy ez nekem akkor mit jelentett...

A szép szőke Szabó Ágnes harmadik díjat nyert, megosztva

Ágnes akkor magára maradva rákényszerült, hogy új célokat tűzzön ki maga elé. A szép, szőke, szociálpedagógus asszony 48 évesen beiratkozott a lelkészképző főiskola kétéves képzésére - családkonzultációt tanul -, és úgy érzi, ezek után már ő maga is jobban tud segíteni másoknak, hogy könnyebben viseljék a változásokat. Emellett sokféle elfoglaltságban keresett és talált gyógyírt: tornázni járt, rajzszakkörbe, többet volt együtt a barátaival.

A magam erejét éreztem és tapasztaltam meg újra - összegzett pályázatában - A hiánnyal teli idő így lett termékeny és tartalmas.

Meséli, a közösségi oldalon jelezték: mások számára is fogódzót nyújtott az írása. Kapcsolata a lányával máig szoros: felejthetetlen számára az az anyák napja, amikor Fanni Svédországból az interneten köszöntötte, előadott egy svéd verset svédül és magyarul is.

A tordasi Kunsági Raffer Gabriella Bajnokanyu különdíjat nyert a pályázaton: ő a sportban talált magára, a próbatételek inspirálják. Állítja, az irigység vitte rá, hogy belevágjon a bajnokságba. Szeretett volna ő is valami csillogó érmét.

Persze egy szavát sem hiszi az irigységről, aki ismeri a csinos, 44 esztendős édesanyát. Tíz évet is letagadhatna, sokat mosolyog, mindig törekszik valami újra, különlegesre. Otthonában ízléses, rusztikus kőborítás a falakon, kékek a terasz gerendái (blogja címe is Kékterasz), a saját készítésű fotográfiák, az apró ötletek, a frissen sütött kuszkusz torta a háziasszony sokoldalúságát tükrözik. Lányai, a tizenöt éves Kinga és a tízéves Emma az édesanya önmegvalósításának lényege, s ez nem csak anyáknapi igazmondás. A várandósságok próbára tették, gerincét hat csavar erősíti. És így biciklizik, akár háromszor egyhuzamban a Velencei-tó körül, s legyalogolta a Gerecse 50 kilométeres távját.

Gabriella eredetileg Dunaújvárosba felvételizett ruhaipari szakiskolába, de kollégium híján édesanyja nem győzte volna három gyermeke taníttatását, így ő a vegyipari képzésbe csöppent. Érettségi, majd lakberendező iskola következett, s húsz éve a népszerű skandináv bútoráruházba vették fel: konyha-enteriőröket tervezett eladóként. Most hidegtálakat készít ugyanott, mivel a meghirdetett svéd receptíró pályázatot főétel kategóriában megnyerte balzsamecetes lazac almaágyon nevű költeményével . Tavaly civilként jutott be az Országtorta-választó héttagú zsűrijébe - persze, tortát is kellett sütni hozzá. Kinga lányát felvették a fehérvári Gorsium Művészeti Iskolába, tehetségesen fotózik, ez boldogság. Férjével négy éve különváltak, barátságban és tiszteletben, az önállóságot kitartással gyakorolja Gabriella. S ebbe beletartozik a sport. A tavalyi Ultra Balaton versenyen 11 óra 6 perc alatt tekerte le a 220 kilométert, idén húsvét hétfőn 4 óra alatt körbekocogta a Velencei-tavat.

- Ilyenkor nem kevesebb, hanem több lesz az erőm. Minden máshoz is. Már nem vagyok irigy , nekem is vannak fényes érmeim. A Terézanyu pályázat díjkiosztóján a Bajnokanyu-díjat a párbajtőr világbajnok háromgyermekes édesanya, Nagy Tímea akasztotta a nyakamba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!