Hírek

2017.01.19. 19:42

A Szent Sebestyén-napi rendezvények része a fánksütés is

Székesfehérvár - Forrósodott az olaj a kondérban, abba került bele aztán a fánk. Gyerekek gyúrták, szaggatták a tésztát, és a sütésben is segédkeztek.

Szabó Zoltán

Fánksütést rendeztek a Felsővárosi Általános Iskolában csütörtökön. A felsővárosi hagyományoknak megfelelően a szalagos fánkkal próbálkoztak, mégpedig a kemény hideg miatt nem az udvaron, hanem az iskola tornatermében. Lánczosné Sági Ágnes igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy a Szent Sebestyén-napi rendezvények része a fánksütés is. S nem csak az, hanem a Nagyi legjobb fánkja! című szépségverseny is, amelyet a diákok szüleinek, nagyszüleinek hirdettek meg. Nem ők szerepelnek persze a megmérettetésben, hanem az általuk készített finomságok, amelyek, kis kiállításként, ott sorakoztak egy asztalon. Más kérdés, hogy a művekre a gyerekek, unokák nevét írták rá. Volt köztük többféle is, hagyományos felsővárosi, csöröge és amerikai „típusú", cukor- vagy csokimázzal bevont, díszített is. Igazán szakavatott zsűri, az iskola diáksága döntött arról, hogy melyik a legjobb, legszebb. (Első lett a Sangare-Rédecsi Bíborka édesanyja sütötte fánk.)

A másik igazgatóhelyettes, Papné Süveges Krisztina is segédkezett Fazekas Hajnalka rajztanárnak a sütésben, akárcsak a vállalkozó kedvű diákok: Kalmár Anna, Papp Csilla, Hajnal Flóra, Káli Bertina, Kiss Gabriella, Buruczky Bettina, Aradi Ignác. Az egész iskolának sütöttek.

A Sebestyén-napi iskolai programok egyébként már szerdán megkezdődtek. Csütörtökön a sütögetés mellett szavalóversenyt, német versenyt rendeztek. A felső tagozatosok pedig flashmobokat mutattak be: az egy-egy perces villámelőadásokban megelevenedett Szent Sebestyén élete, felhangzott Juhász Gyula verse, még egy pestisjárvány is színre került, és a fánkkészítést is előadták a gyerekek.

Pénteken ünnepi misével és helytörténeti sétával zárulnak Szent Sebestyén-napok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!