Hírek

2016.07.16. 13:20

A (szép?) új világ, amiben élünk

Székesfehérvár - A világ, amiben élünk, globális biztonsági kockázatok, kihívások fenyegetések - ezzel a címmel Kaiser Ferenc egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet katonai nemzetbiztonsági tanszéke vezetője tartott előadást. A téma kapcsán kérdeztük a szakembert.

Silye Sándor

- Előadásából kiderült: bolygónk népessége évente átlagosan 75-80 millió emberrel gyarapodik, így egyre kevesebb erőforrás jut az emberek számára. A technika robbanásszerű fejlődése meghatározhatja a mindennapi létet?

- Van egy széles réteg, amelyhez nem jut el a technológiai fejlődés, főleg Latin Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia egyes országaiban. Másfelől az információs forradalom" elszakítja az emberek egy részét a valóságtól, sebezhetővé tesz az internettől való függés. Az alternatív univerzum, a kibertér (számítógéprendszerek és -hálózatok által alkotott metaforikus tér, amelyben elektronikus adatok tárolódnak és online adatforgalom, valamint kommunikáció zajlik - a szerk.) sok lehetőséget kínál a szervezett bűnözői csoportoknak, de akár az államoknak is, hogy támadást kövessenek el más államok kritikus infrastruktúrái (kórházak, repülőterek, bankok stb.) ellen. Egyre kevésbé kiszámítható a jövőnk, egyre gyorsabban fejlődik a világ. Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában nagy a bőség, a harmadik világ országaiban azonban nem. Ezért lehet célpont Európa azoknak, akiknek az élettere nem élhető a termőföld és az édesvíz hiánya miatt. Ha tágra nyitjuk Európa kapuit, akkor bizony bajban lehetünk, mert 10 év alatt éves szinten akár 10-20 millió - vagy még ennél is több - ember zúdulhat rá a kontinensre, és ez az etnikai, a vallási, a civilizációs összetételt teljes mértékben megváltoztatja. Nem kellene a szellemet kiengedni a palackból!

Kaiser Ferenc egyetemi docens szerint a migránsok azért mennek a világ más tájaira, mert a saját hazájukban csak meghaln ilehet–termőföld és édesvíz híján, vagy éppen a harcok miatt Fotó: Archív

- Kulturális, vallási harcok kezdődhetnek a migráció hozományaként?

- Az Európába érkező migránsok eltérő kultúrája és vallása már okozott problémát, kérdés, mennyire tudnak, akarnak asszimilálódni vagy békésen egymás mellett élni. Most egyszázaléknyi a radikális kisebbség közöttük, a többség passzív. Az ide érkezőknek, a befogadóknak is változniuk, változtatniuk kell, bár az ide érkezők azt várják, hogy mi változzunk, ez pedig újabb konfliktusforrás. Látva a tendenciát, jogos a kérdés: előbb vagy utóbb a kisebbség lesz a több? Franciaországból, Németországból akár kalifátus is lehet - némi túlzással, bár ehhez még évtizedek kellenek.

- Irak, Szíria, Líbia a nekünk nem tetsző diktatúrában élhető ország volt korábban, ma pedig meglehetősen nagy káosz van ott. Miért?

- A diktatúra alapszinten eltartotta a lakosságot, és működött az állam. Egy jelentős kisebbséget etnikai, vallási okok miatt elnyomtak, de a társadalom többségének az életminősége az olajbevételeknek köszönhetően magas volt. De a szűk hatalmi elit mindenféle ellenvéleményt azonnal megtorolt. A 2011-es arab tavasz eseményei spontán belső robbanást jelentettek, de aztán azok a csoportok, amelyek politikai hatalomhoz jutottak, képtelenek voltak megszervezni és működtetni az államot.

- A világ szempontjából megnyugtatóbb lenne, ha mindenki ott élne, ahova született, ahol a hazája van...

- Minimális elvándorlás mindig is volt, van és lesz. Például sok magyar fiatal gondolja úgy, hogy számára Magyarország nem nyújt jó életlehetőséget, emiatt több százezren nyugaton dolgoznak. Csakhogy ők megtanulták a nyelvet és elfogadják az ott élők kultúráját, szokásait stb. Más a helyzet a harmadik világból érkező migránsok esetében. Kénytelenek voltak elindulni, mert ahol élnek, ott csak meghalni lehet, csak a reménytelenség, a pusztulás vár rájuk. Emiatt erőszakossá válhatnak itt. Kérdés, lehet-e, és ha igen, miként lehet kezelni ezt. Keményebb jogosítványokat kellene a rendvédelmi erők kezébe adni, de hiányzik a politikai engedély ehhez. Mindezek ellenére optimista vagyok, mert eddig szerencsére minden problémát megoldott az emberiség...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!