Hírek

2017.02.04. 17:50

Mindörökké diákgála

SZÉKESFEHÉRVÁR A Városi Diákgálára néhány fellépő évről évre visszajár, sőt, a szervezők között is akadnak olyan régi motorosok, akik hajdan még bugátosként sürgölődtek a rendezvény körül. Vajon mi a diákgála titka? Utánajártunk!

Laci Patrícia

Minden év elején megmutathatják a Városi Diákgálán Fejér megye iskolásai, sőt még az óvodásai is, mégis mit tudnak, miben tehetségesek. Az első gálát 1998. január 23-án rendezték meg, és már az est végén tudták a szervezők, hogy lesz gála a következő évben is! Több fellépő alig jött le a színpadról, de már azt tervezgette, miféle produkcióval rukkol elő a következő esztendőben.

Képünkön balról Ispán Dávid, Pechmann Eszter volt diákok, mellettük Csillag Hajnalka tanárnő. Mind a hárman rendszeresen kiveszik a részüket a szervezésből, a diákgála pedig az életük részévé vált
Fotó: Simon Erika

A diákgála megszervezésének ötlete a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik tanára, Kovács Mária fejéből pattant ki. De azt a kezdetekkor ő sem gondolta volna, hogy a rendezvény egyszer és mindenkorra sok-sok diák és tanár élete részévé válik, a január szó pedig egyesek szótárában egybeforr a diákgála kifejezéssel. Így van ezzel Tóth Hajnalka, az egykori bugátos diák is, aki anno segített Kovács Mária tanárnőnek az ötletelésben.

– A tanárnővel és diáktársammal, Szakonyi Piroskával közel húsz évvel ezelőtt kezdtünk el arról gondolkodni: jó volna olyan városi hagyományt teremteni, ami az iskolánk nevéhez köthető – emlékezett vissza Hajnalka, aki annak idején, még diákként rendszeresen fel is lépett a rendezvényen, és a mai napig segíti a diákgálát. Sőt, annak ellenére, hogy már Budapesten dolgozik, minden évben eljön a fehérvári estre.

A XX. Városi Diákgálán is változatos programot láttunk, sokféle műfajban bemutatkoztak az iskolák. A képen a Kodály gimnázium leánykara

– Régi hagyomány, hogy a tanulók is besegítenek a szervezésbe, sőt, a műsort teljes egészében ők vezénylik le a függöny elhúzásától kezdve a mikrofonok bekapcsolásáig. Kovács Mária kifejezetten törekedett arra, hogy az iskolába járó fiatalok vegyék ki a részüket az est megrendezéséből. Nekem nagyon jó a kapcsolatom olyan diákokkal is, akik később koptatták a Bugát padjait, de máig a szervezők csapatát erősítik – mesélte Hajnalka, aki nagyon örül annak, hogy a gála közel húsz év után is ugyanolyan jeles alkalomnak számít, mint 1998-ban.

– A legelső gálán a kapuk kinyitásáig nagyjából fél óra volt még hátra, de mi még a színpadon lufit fújtunk Piroskával. A tanárnő már ettől a látványtól teljesen bepánikolt, mi pedig igyekeztünk őt megnyugtatni. Mondtuk neki, hogy minden rendben lesz, és igazunk is lett – osztotta meg mosolyogva a régi emléket velünk Hajnalka.

Pechmann Eszter 2015-ben végzett a Bugát Pál középiskolában, de a fiatal lány szerint a gála az élete részévé vált. Négy évig rendszeresen fellépett, az utóbbi két évben pedig a rendezésben, illetve a háttérmunkálatokban segít.

Baricza Anna és Baricza Zsófia páros légtáncot mutatott be

- Többször is jósolták, úgysem jössz vissza jövőre rendezni, de mégis itt vagyok - viccelődött Eszter, aki hozzátette: megeshet, hogy nem látják egymást egy évig a többi szervezővel, ám ha januárban összejönnek, úgy beszélgetnek, mintha tegnap váltak volna el.

Ispán Dávid is azok közé a bugátosok közé tartozik, akiknek minden január a gáláról szól. Ő rendszeresen fel is szokott lépni musical-elő-adásokkal, bár a 20., jubileumi est volt az utolsó, amelyen ő is műsort adott. Ám azt állítja, egészen 100 éves koráig a szervező csapat oszlopos tagja marad:

- A háttérmunkálatok elvégzéséhez egy csapat diákra van szükség, de a közös szervezésnek, a gála megrendezésének nagy a közösségformáló ereje. Itt barátságok köttetnek, sőt, szerelem is szövődött - mesélte Dávid.

Illés Tímea rendszeresen fellép műsorvezetőként a gálán már idestova hét éve, sőt, ha az ideje és munkája engedi, ő is szokott segíteni a háttérben. Szerinte csodálatos a hangulata a rendezvénynek, a szervező csapat pedig olyan, mintha egy igazi nagy család lenne.

A volt és jelenlegi tanulók mellett bugátos tanárok is kiveszik a részüket a háttérmunkálatokban, Csillag Hajnalka - nem sokkal azután, hogy 2003-ban tanítani kezdett a Bugát Pál középiskolában - Kovács Mária tanárnő segítőjévé vált. A pedagógus intenzívebben öt-hat éve kezdett részt vállalni a rendezésben. Csillag Hajnalkától azt is megtudtuk, nagyjából ötvenfős stábra van szükség ahhoz, hogy a gála tökéletes legyen, minden klappoljon az elejétől a végéig. Sokféle fel-adatot kell ellátni. Ezek közé tartozik a fellépők sorrendjének összeállítása, az oklevelek megírása, a konzultálás a technikusokkal sőt, még a függönyök elhúzására is külön csapattagok kellenek.

Kovács Mária, a főszervező

A diákgála szelleme olyan erősen él, hogy több volt bugátos tanár is megjelenik évről évre a gálán. Besenyei Istvánné Sári hét évvel ezelőtt ment nyugdíjba, ám a gálát nem hagyhatja ki, sőt, az idei jubileumi eseményre még az egyik unokáját is elhozta. A szépkorú tanárnő anno a fellépők válogatásában is aktív szerepet vállalt.

- Olyan jó érzés, hogy a gálán régi diákokkal, volt kollégákkal találkozom. Ez egy nagyon fontos esemény a számomra. A legkedvesebb emlékem az, amikor hajdanán a saját osztályomból is akadtak fellépők. Magyart tanítottam, ezért mindig a szavalatok dobogtatták meg a szívemet - tette hozzá a tanárnő.

Az intézmény volt igazgatója, Szabó Gyula is arra törekszik, hogy minden gálán ott legyen. Azt mondja, amikor annak idején felvetették a diákgála ötletét, ő azonnal igent mondott rá, és örül, hogy ez a rendezvény igazi városi hagyománnyá vált. Az egykori intézményvezető elmondta, reméli, lesz folytatás, fontos marad ez az est a következő húsz esztendőben, és még tovább is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!