Hírek

2014.07.30. 20:48

Felavatták Pátkán a szabadtéri színpad háttér-épületét

Pátka – Pályázati támogatásból valósítanak meg egyre több, embereket összehozó programot a faluban. Szerdán a résztvevők ünnepelhettek egy újabb megvalósult álom felavatásán.

Munkatársunktól

A Pátka bárányai elnevezésű tanoda létrejöttéről tavaly októberben adtunk hírt lapunkban. Az EU által finanszírozott program a társadalom leszakadó rétegeinek, hátrányos helyzetű gyermekeinek felzárkóztatását tűzte ki célul. Akkor úgy indultak neki a nagy feladatnak, hogy húsz hónapnyi támogatott időszak alatt kell megvalósítaniuk a céljaikat a településen. Persze ez csak amolyan indulóidő lenne, hosszabb távon ugyanis minimum tíz évig szeretnének foglalkozni a programban résztvevő tanodás roma gyerekekkel, akiket a hagyományos oktatási rendszer mellé rendelődve különböző beilleszkedési programokkal segítenek a hétköznapokban. A tanodások eddig is dolgoztak, a református egyház is segítette őket, a hétköznapok ugyan nem voltak látványosak a tágabb környezet számára, de fontos időszakot jelentettek az érintetteknek: közösséggé kovácsolódtak.

Tanodás vezetők, segítők és maguk a gyerekek sorjáznak az avatás előtt a hagyományos roma jelképeket felvonultató muralnál. Fotó: Horváth Renáta

Szerda délután pedig egy igazán látványos cél megvalósulásának örülhettek. A sportpálya és a víztározó mellett a szintén a közelmúltban felépült szabadtéri színpad háttér-épülete színes falfestést, úgynevezett murált kapott: a közösen elkészített alkotás a gyerekek kisebbségi létét, vágyait, felemelkedését is szimbolizálja. A hagyományos roma jelképnek számító piros szekérkerék felett termetes fa tör az égig, mellette gyerekek játszadoznak. A pozitív hangulatú alkotást szerdán a gulyásebédet követően egy kis ünnepséggel vették birtokba a pátkaiak.

Mint Nagy Dániel az avatáson elmondta: a helyi református egyház és a pályázó Szabad Tér Egyesület vállalásában a Norvég Alap támogatásával megvalósult murál újabb átjárási pont lehet a helyi emberek között.

Az egyesület Keresztutak Pátkán projektje a jövőben is hasonló célokat valósít majd meg. A tanodába járó gyerekek az avatáson már ismerősként üdvözölhették az ismét gitárjával érkezett tehetséget, Bogdán Norbertet, Snétberger Ferenc tanítványát, aki gitárjátékával immár rendszeresen támogatja a pátkai tanoda rendezvényeit. Az ifjú tehetség ezúttal is improvizált, de játszott pop, jazz, népzenei dallamokat is, s persze nem maradhatott el a gyerekek identitását is erősítő cigány népzene sem. Az eseményt a fehérvári MéhKasAula csoport Dia Porject fényfestős programja tette teljessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!