Hírek

2014.09.18. 19:30

A szülők szerint a sofőr lerántott egy diákot a buszról

Aba – Egy hete , az egyik esős reggelen meghibásodott az Aba felől Fehérvárra közlekedő helyközi autóbuszjáratok egyike.

Kocsis Noémi

Lakott területen kívül, a forgalmas főút szélén a sofőr leparancsolta a buszról az utazó diákokat, akik az esőn ázva, amennyire lehet, az árok felé húzódva várták a mentesítő járatokat. Ám azokra sem jutott fel mindegyikük, mert a lerobban busz sofőrje nem engedte. A szülők panaszt tettek. Az érintett diákok közül több, mint tucatnyinak a szülei tettek közösen panaszt az érintett Volán társaság illetékesénél. Főképp a járművezető viselkedését kifogásolják:

– Nagyon veszélyes útszakaszon kellett sokáig várakozniuk a gyerekeknek, száguldó autók, kamionok között, a sofőr meg visszaült a meleg buszba. Mikor pedig megérkeztek a mentesítő járatok, és a fiúk fel akartak szállni, az egyiküket a hátitáskájánál fogva lerántotta a lépcsőről, mondván: előbb a dolgozók szállnak fel, az – idézem – éhenkórász diákok meg ázzanak nyugodtan – mondja a panaszos szülők egyike, Letenai Csilla, akinek 12 éves fia ettől a tanévtől jár be Fehérvárra iskolába.

A fotót az egyik érintett diák készítette a 63-as főúton aznap reggel. E szerint sokakért még nem érkeztek kocsival a szülei, és a mentesítő járatokra várva az úton kellett várakozniuk. Fotó: Bank Zoltán

A diákok közül végül néhányan el tudtak menni a menetrendszerinti újabb járatokkal, de azok már zsúfoltan érkeztek, így nem fért fel mindenki. Páran nem is vették igénybe a buszt, megvárták, míg szüleik értük jönnek és elviszik őket kocsival. A felettébb furcsa esetről természetesen megkérdeztük a Vértes és az Alba Volán sajtószóvivőjét is, azt tudakolva, mit tesznek az ügyben és vizsgálják-e járművezetőiket pszichológiai szempontból?

– Az esetet társaságunk hivatalos utaspanaszként kivizsgálta – tájékoztatott Pruzsina Alice szóvivő, aki járművezető meghallgatása után homlokegyenesen más történetről tud. – A vezető a mentesítő járatok érkezésekor megkérte az utasokat, szálljanak át a másik két járműre. Így nem kellett az esőben az út mellett várakozniuk. Néhány gyermek kivételével mindenki felszállt a mentesítő járatra, akik mégsem, azoktól azt a választ kapta, felhívták a szüleiket és értük jönnek autóval.

Másik kérdésünkre a szóvivő úgy reagált, az autóbuszvezetők félévente vesznek részt képzésen, a korábban ötévente kötelező pszichológiai vizsga viszont néhány esztendeje megszűnt. – A méltatlan bánásmód, szubjektív megítélésű, mindkét fél másként értékelheti az esetet. Természetesen megengedhetetlen a gorombaság, az etikai szabályzat is előírja a járművezetők számára a kereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!