Hírek

2016.09.10. 08:40

A szülőknek egyik fontos feladata, hogy észrevegyék az ikrek külön igényeit is

Vajon hogyan élik meg az ikrek a köztük lévő különleges testvéri kapcsolatot? Ezzel kapcsolatban két olyan családdal is beszélgettünk, ahol ikrek vannak. Emellett egy pszichológus véleményét is kikértük az ikerneveléssel kapcsolatban.

Laci Patrícia

A székesfehérvári Király Enikő és férje sosem gondolta volna, hogy valaha is hármas ikrekkel lesz gazdagabb az életük. Nagy Eszter, Melinda és Noémi 2001-ben születtek meg, a lányok most ősszel mentek középiskolába. Enikő elmesélte nekünk, hogy gyermekei külön egyéniségek, s mindnyájuknak más az érdeklődési körük. Az anyuka ügyelt a nevelésnél arra, hogy mindenkinek figyelembe vegye a különféle igényeit. Ráadásul, ha a tanárok a lányokat egy lapon emlegették, Enikő rögtön közölte a pedagógusokkal, hogy ne kezelje lurkóit egy személyként. Az ikerlányok között egyébként nagyon erős a kötődés, jó testvérek. Ha valamelyikükkel baj történik, azonnal ott vannak egymásnak.

Nagy Noémi, Eszter és Melinda nagyon szeretik  egymást, jó testvérek, ikerként viszont kifejezetten ügyelnek arra, hogy ne kezeljék őket egy személyiségként. Király Enikő, az anyuka úgy neveli a mai  napig 15 éves lányait férjével, hogy mindenki ugyanazt a szeretet és törődést kapja meg,  mégis külön egyéniségként kezelik őket Fotó: Koppán Viktor

Ezek mellett még egy különös jelenség is fenn áll két lánynál, amit Eszter el is mesélt nekünk:

- Ha a Melinda sír valamin, akkor a Noémi is el kezdi potyogtatni a könnyeit ok nélkül. Az érdekes pedig az, hogy egyszerűen nem tudja megmagyarázni a Noémi, miért is kell sírnia.

Az anyuka szerint azért alakult ki ez a nem mindennapi jelenség a két lánynál, mert a méhében Melinda és Noémi közelebb voltak egymáshoz.

A Bíró ikrek, azaz Bea és Niki látható édesanyjukkal, Bíró Attilánéval. Az ikerlányok között nagyon erős a kapocs, igazi lelkitársak. Nikinek és Beának van egy idősebb testvére is, Márti. Az anyuka elmondta, hogy a lányainak ugyanazt a szeretet és törődést adta meg.

Az Ercsiben élő Bíró Attilánénak két gyönyörű ikerlánya van, Bíró Bea és Niki. A lányok jelenleg Hongkongban élnek, de sikerült velük felvennünk a kapcsolatot az interneten.

- Kétlem, hogy létezik ennyire szoros emberi kötődés, mint ami köztünk van. Gondoljunk csak bele, én és az ikrem egyetlen emberként indultunk fejlődésnek, majd a sejt amiből átlagosan egy ember fejlődik ki, esetünkben úgy döntött, ketté válik. Így lettünk mi „egy testből két lélek" - mesélte Niki.

Bea és Niki egymás mellett érzik a legjobban magukat, sőt egy igazi ajándékként tekintenek egymásra.

- Mindig is egy kis zárt, két tagú közösség volt a mienk, s szerintem az is marad. Egymás legjobb barátjaként sosem alakítottunk ki tartós barátságokat, hiszen nem volt rá szükségünk. Nagyon hasonló az érdeklődési körünk, a céljaink, vágyaink, viszont személyiségileg különbözünk, Bea a kifinomult, én a vagány - tette hozzá Niki.

A Bíró család nevéhez kötődik az országos ikertalálkozó, amelyet több alkalommal Ercsiben és Szigethalmon is megrendeztek, ezt már Bea és Niki édesanyja, Bíró Attiláné mondta. A találkozó az idén elmaradt, pedig a család Ercsiben akarta életre kelteni a rendezvényt. Az anyuka viszont nem szeretné, hogy 2017-ben elmaradjon a találkozó, jelenleg is egy új várost keres az ikertalálkozó számára.

Csóka Judit klinikai szak- pszichológus elmesélte nekünk, hogy az ikrek közti kapcsolat tényleg különlegesnek számít, igaz a felnevelésük nem annyira egyszerű. Ennek ellenére rengeteg örömöt tudnak okozni az ikrek a szüleiknek Fotó: FMH-archív, Laci Patrícia

Bíró Attiláné nosztalgiázott az ikrek felneveléséről is. Elmesélte, hogy a lányokat nagyon szerette összeöltöztetni anno, a férjével mindig azon voltak, hogy megadjanak mindent a három gyermeküknek, mivel Beáéknak van egy nővérük is, Márti. Igaz, az ikrek névválasztását nem gondolták át a szülők:

- A Niki névnapja szeptemberben van, a Beáé viszont márciusban. Nos, amikor a rokonok jöttek köszönteni névnap alkalmából, csak az illetékes kapott ajándékot, na ebből nagy hisztéria lett. Így bevezettük azt, hogy amit a családtagok egy főnek gondolnak, azt az összeget osszák el kettővel, s abból vegyenek mind a két lánynak valamit - tette hozzá az anya.

Az ikerneveléssel kapcsolatban megkérdeztük Csóka Judit klinikai szakpszichológust is:

- Nagy kísértés a szülőknek, hogy egyforma ruhába öltöztessék az ikreket, később pedig ugyanabba az óvodába és iskolába írassák be őket. Ezek a praktikus megoldások megkönnyítik a szülők helyzetét. Ha a gyerekeket ugyanúgy felöltöztetik, akkor ez az összetartozás érzését erősítheti a családban, emellett mókás dolognak is számít, ha nem tudják a lurkókat megkülönböztetni. Ám a gyerkőcök bármennyire is egypetéjű ikrek, ők külön egyéniségek. A szülőknek fontos feladata, hogy észrevegyék a kicsik különbségeit jellemben és kinézetben is, ezeket az eltéréseket pedig a megfelelő módon hangsúlyozniuk kell. A gyerekeket segíteniük kell a szülőknek abban, hogy a tehetségükben kibontakozhassanak. Kicsit többet kell figyelni arra is, hogy mik a gyerkőcök külön igényei.

A pszichológust sok szülő felkeresi azzal kapcsolatban, hogy a gyerekeket egy óvodai csoportba vagy az iskolában ugyanabba az osztályba írassák-e, de a szakértő szerint erre nem létezik olyan recept, amely mindenkinek beválik. Külön meg kell nézni, mi szolgálná a gyerekek érdekeit. Ha nagyon ragaszkodnak egymáshoz a kicsik, akkor érdemes a szétválasztással várni még, a biztonságérzetük pedig megmarad. Ha azt látják a szülők, hogy például az egyik testvér uralkodik a másik felett, akkor jobb, ha külön csoportba vagy osztályba járnak a lurkók. Az uralkodás azért is veszélyes, mert akit elnyomnak, később sokkal önállótlanabb lesz testvérénél. A szakértő hozzátette, az ikernevelés embert próbáló, viszont sok örömöt tud okozni a szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!