Hírek

2016.05.30. 19:10

A tájékozódás a legfontosabb - Addig ne dolgozzanak a diákok, ameddig nem írták alá a szerződésüket

Fejér megye – Sokféle diákmunka népszerű, például az árufeltöltés vagy az adminisztrációs feladatok.

Laci Patrícia

Viszont a tanulóknak alaposan oda kell figyelniük, ha állást vállalnak a nyáron. Hamarosan kicsöngetnek az iskolákban. A nyári hónapokban sok diák dönt úgy, hogy elmegy valahova dolgozni egy kis zsebpénzért cserébe.

Csibráki Anita, az egyik székesfehérvári iskolaszövetkezet munkatársa szerint május végén, június elején érkezik a legtöbb diák hozzájuk azért, hogy valamilyen állást találjon magának.

- Az elmúlt évekhez képest egyre népszerűbb az árufeltöltői munka. Emellett továbbra is közkedveltek az irodai, adminisztrációs munkakörök és a hostesskedés. A legtöbb tagunk nemcsak nyáron, hanem az iskola mellett is vállal diákmunkát, mivel olyan álláslehetőségek is vannak, amelyeknek rugalmas a beosztása, és a tanulmányokhoz igazítható. Ilyen például a pénztáros vagy a gyorséttermi kisegítő munkakör - mesélte Anita.

Szerepi Bálint, egy másik székesfehérvári iskolaszövetkezet irodavezetője is megfigyelte, hogy a legtöbben az iskola végeztével keresik fel őket. A diákok közül mindenféle korosztály érdeklődik.

A szórólaposztás is elég népszerű munkának számít a diákok körében. Sokan gyűjtenek valamire, ezért mennek el dolgozni. Fotó: FMH-archív

A felsőoktatásban tanuló fiatalok közül sokan év közben is dolgoznak, a középiskolások inkább a nyári szünetekben húzzák az igát. A legnépszerűbb állások pedig azok, amelyekért a legtöbb pénzt kapják a diákok. Bálint néhány jó tanácsot is adott, mégis mire figyeljenek oda a tanulók az álláskeresésnél:

- Mindenki, aki valamilyen területen tapasztalatlan, azt ki lehet használni sajnos. A diákok is ilyenek. Ezért mindenképpen legyen érvényes munkaszerződésük, ami alapján be vannak jelentve. A szerződést lássák a diákok is. Ne menjenek bele olyan szituációkba, amikor a munkáltató ezt mondja nekik: „majd utólag lerendezzük a papírmunkát, de most kérlek, végezd el nekem ezt és ezt a feladatot". Nem érdemes feketén dolgozni, mert ha véletlen lebukik a diák, akkor súlyos bírságra számíthat. Legyenek tisztában a munkaidős szabályokkal is. A 15 évesek csak iskolai szünetekben dolgozhatnak. A 16 éves kortól már iskolai szüneteken kívül is elvállalhatnak munkát a fiatalok, de hetente maximum 5 napban, legfeljebb 8 órában. Őket éjszaka nem foglalkoztathatják. A 18 év felettiekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Éjszaka is dolgozhatnak, s 12 órás műszakot is elvállalhatnak akár heti 6 alkalommal.

Ha valakit külföldre sodorna az élet a nyárra, s szeretne is dolgozni, előtte alaposan tájékozódjon.

- Fontos megtudni a fogadóország munkajogi szabályait, a bejelentés és a juttatások rendszerét. Emellett csak olyan országban dolgozzanak, ahol meg is értik a szerződés nyelvét - tanácsolta Bálint.

SZERINTEM

A diákmunka keményen megedzi az embert. Pár hónap alatt gyorsan megtanulhatják a fiatalok az alapszabályokat, például, hogy hogyan is kell csapatban dolgozni, vagy éppen milyen formában kell viszonyulni a főnökhöz. A mostani fiataloknak a későbbiekben még előnyt is jelenthetnek ezek az apró leckék, mert rengeteg álláshirdetés a „tapasztalt" szócskával kezdődik. Egy interjún pedig nagy előnnyel indul az, aki már megtapasztalta, milyen is a munka világa, míg az a pályakezdő, aki még életében nem csinált semmit sem az iskolák elvégzésén kívül, lehet, hogy hoppon marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!