Hírek

2015.08.29. 07:55

A taktikai ház titkai: az ész és érzékek játéka

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az nem lehet alternatíva, hogy a jók majdnem nyertek. Kint, azaz a valóságban, mindig sikeresnek kell lennie a rendőri intézkedésnek.

Buthy Lilla

A rendőrnek győznie kell. De éles helyzetben is csak pár tized másodpercük van arra, hogy eldöntsék, mit tegyenek. Az intézkedés során mindent azonnal kell mérlegelniük: az önmaguk, társuk és a persze a köz védelme mellett a szakszerűségre és a jogszerűségre is figyelniük kell, és ez is behatárolja a mozgásterüket.

Ehhez nyújt segítséget a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság taktikai háza, ahol egy éve különféle szituációs játékokkal gyakorlatoznak a rendőrök. Ez persze egyáltalán nem játék, inkább véresen komoly. Ezt most fotós kollégámmal együtt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, de erről majd később.

A taktikai ház tapasztalt kiképzői szerint a kíváncsiság a rendőr legnagyobb ellensége: azért, hogy a hibákat kiküszöböljék, leginkább végletes szituációkat kreálnak. Azt mondják, amit stresszhelyzetben átéltél, soha nem felejted el. Sőt, minél több mindent megtapasztalsz, annál jobb és hatékonyabb leszel. Éles szituációban minden momentum rögzül, és megtanulsz a hátad mögé nézni. Igen, az adrenalin „játék” közben is dolgozik. Egy jó rendőr egyébként sem tud kibújni a bőréből, gyakorlat ide vagy oda, fegyelmezetten és higgadtan rendet teremt. Matán Csaba rendőr zászlós, kiképző azt vallja, igenis létezik a hatodik érzék, ami súg és segít, de csak akkor, ha valóban hallgatunk rá.

Egy rendőrnek meg kell tanulni felismerni a jeleket, és tudni kell használni a kényszerítő eszközeit is Fotó: Koppán Viktor

Kötelezően előírta a főkapitányság vezetése minden hivatásos állományú rendőrnek az intézkedéstaktikai képzést. A megyei főkapitányság közrendvédelmi állományából alakítottak ki egy válogatott, komoly szakmai múlttal rendelkező kiképző csoportot, ők építik fel a képzési tematikát. Úgynevezett civil állampolgárok eddig még nem igen vehettek részt ilyen intézkedéstaktikai szimulációkban. Még a rendőröknek is hosszú út vezet a taktikai házig: viselkedéspszichológiai, jogi, elméleti és számtalan tornatermi gyakorlati képzés előzi meg. Mi azonban most lehetőséget kaptunk arra, hogy testközelből átéljük ezeket az életszagú bevetéseket. Három körülbelül tízperces szituációba kóstolhattunk bele: egy csendháborításhoz, egy izgalmas éjszakai kocsmai lövöldözős akcióhoz és egy előállításhoz hívtak minket.

- A végletes szituációk segíthetnek a stresszkezelésben és a bizalmat is erősítik. Egy rendőrnek meg kell tanulni felismerni a jeleket, egy esetleges közelharcban tudnia kell használni a kényszerítő eszközöket. Ha nem tudod, mi van a kezedben, akkor nincs a kezedben semmi. Ha tudod mit csinálsz, akkor tudsz irányítani is - mondja Matán Csaba kiképző.

No, szóval a saját bőr: adott tehát az újságíró, aki a hatodik érzéket, a sokat súgó ösztönöket még csak-csak, de az adrenalint nagyjából hírből ismeri. Kiabálni nem tud, sem szerepet játszani. Nem mintha a taktikai házban a színjátszás lenne a legfontosabb mutatvány, de tény, hogy szükség van a határozott fellépésre és a sok mindent magában foglaló jelenlétre. Inkább csak meghúzódva valahol szemlélődne, de azt most nem lehet. Ezt át kell élni! mondják. Izzadó tenyerét a kézfogások előtt nadrágjába törli, egyre kevesebbet pislog, a szíve hevesebben ver. Fogalmazd meg, mitől félsz! jönnek egyre a határozott felszólítások, ami után inkább úgy dönt, nem forszírozza ezt a félelem dolgot tovább. Kemény emberekkel van körülvéve, itt aztán nincs helye a nyafogásnak. Matán Csaba azonban megnyugtatja. Szerinte, aki nem fél, az hazudik, vagy bolond, utóbbival pedig nem is akarna együtt dolgozni. Eligazítás következik, védőfelszereléseket, sisakot, nyakvédőt kap, majd utasításokat. Most először hall az intézkedési háromszögről, de a lényeg, hogy járőrpárja intézkedését kell majd biztosítania, szóban vagy cselekedettel. Jelzőknek hívják a kiképzőket, akik a rossz fiúkat játsszák, (megjegyzem igen hitelesen), őket kell hatástalanítani . Mindig olyanná válik egy szituáció, amilyenné a rendőrök teszik. És hogy mennyire nem játék? A járőrpárok bilincset, puha gumibotot, fegyvert kapnak, amivel súlyos sérülést nem, de kellemetlen, csípős fájdalmat lehet okozni, szóval megéri elkerülni. Hangja van, dörren, ugyanolyan reakciókat vált ki, mint az igazi.

Az egész ház be van kamerázva, mikrofonozva. Lépésről lépésre kiértékelik a történteket, felhívják a figyelmet a hibákra, a jobb megoldási alternatívákra. Itt még előfordulhat a mi lett volna, ha , itt még van lehetőség hibázni, még újra lehet kezdeni. Itt ha meglőnek, mész tovább. Annak kell rögzülnie, hogy addig, amíg ver a szív, folytatni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!