Hírek

2017.01.27. 20:50

Hova járjon a gyerek? - A tanítók személye számít

Székesfehérvár - Nagy döntés, hogy a nagycsoportos óvodás melyik iskolában kezdje meg tanulmányait. De vajon tényleg az egész életre kihat majd ez a döntés?

Majer Tamás

Az iskolanyitogató foglalkozásokon a szülők meghallgathatják az intézmények pedagógia módszereit, előnyeit, tájékozódhatnak a specializációkról, megismerhetik a leendő tanítókat. A szülők választása jellemzően az ő személyüktől, illetve saját és ismerőseik tapasztalataitól függ. Németh Nikoletta kisfia Hódis Ádám ma még a Felsővárosi Óvoda Ybl tagóvodájába jár, nagycsoportos. Édesanyja elmondta, hogy a Széna téri Általános Iskolába szeretnék beíratni, hiszen ott elsős a nagyobbik testvér, elégedettek, és jókat hallottak a szeptemberben elsős osztályt fogadó tanítókról is.

Tóth Péter, az iskola igazgatója megtartaná az intézmény családias légkörét

Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója szerint is szájhagyomány útján terjed egy iskola jó híre, a testvér, az ismerős, a fodrász személyes véleménye a mérvadó. Hozzájuk hagyományosan sokan jelentkeznek, mégsem szeretnének gigaiskolává válni, érték számukra a suli családiassága. Most 480 diák jár hozzájuk.

Oláh Vivien, a Munkácsy Mihály Általános Iskola szövő foglalkozásán
Fotó: Majer Tamás

- Az esetleges átjelentkezésekkel nem tudunk és nem is akarunk foglalkozni. Érték a szabad iskolaválasztás, Székesfehérváron sok jó iskola között van választása a szülőknek - folytatta. A lakcímváltozások, az átjelentkezések kapcsán Török Szabolcsnak, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatójának írtunk levelet. Érdeklődtünk, fenntartóként vizsgálják-e az átjelentkezések okait, tesznek-e ellene, egyáltalán valós-e a probléma? Mi történik, ha egy intézmény helyhiány miatt nem tudja fogadni a körzetében élő, leendő elsőst? Válasza megnyugtató, hiszen ilyesmi semmiképpen nem fordulhat elő, az adott körzethez tartozó gyerekek feltétlenül bekerülnek a kötelező beiskolázást biztosító iskolákba. A diákok között nem tehetnek az alapján különbséget, ki, mikor, milyen céllal jelentkezett a lakóhelyére. Kiemelte, a szülőknek biztosított a szabad iskolaválasztás joga, lakóhelyüktől függetlenül szabadon választhatnak gyermekük képességének, érdeklődésének, világnézetének megfelelő iskolát, ám csak a körzetben élő diákok felvétele után szabad a pálya másoknak.

Hány osztályt?

Tóth Péter, a Munkácsy iskola igazgatója 2 új osztályt indítana idén, legfeljebb 30-30 fővel. Tavaly a tervezett 2 helyett 3 osztály indult, 90 elsőssel. Néhányan nem kerültek be, de a szülőkkel folytatott személyes konzultációk során sikerült rendezni a helyzetet, elfogadták az ajánlott iskolákat. Lángfalvy Péterné, a Hétvezér Általános Iskola vezetője három új elsős osztállyal lenne elégedett szeptembertől, többre ugyanis nincs termük.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Faragó Lajos: - A tanulmányi eredményt is meg tudja alapozni egy jó általános iskola, ahol a tanárok szakképzése megfelelő. Lehetőség szerint inkább a család válasszon iskolát. Jó, ha a gyereknek nem kell sokat utaznia.

Naszádos-Matolcsi Dóra: -  A saját tapasztalatok alapján nagyon fontos állomás az általános iskola. Ha tudjuk, hogy valahol jók a nevelők, vagy az idősebb testvérek ajánlják a sulit, az egy jó kiindulópont, ilyenkor számít, hogy a család dönthet-e.

Forró Kata: - Szerintem az a fontos, hogy a kreativitás és a személyes érdeklődés megmaradjon a gyerekben, szóval nem tartom szerencsésnek, ha szabályozzák, ki hova kerülhet. Inkább a család dönthessen ilyen kérdésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!