Hírek

2016.04.17. 13:15

A tanulók már készülnek az érettségire

Székesfehérvár - Jelentősebb változások idén nem történnek az érettségi vizsgák terén, viszont a 2017-es megmérettetésen már számíthatnak módosításokra a diákok.

Laci Patrícia

Nem egyszerű jelenleg a végzős középiskolás tanulók élete, hiszen hamarosan itt az érettségi. A vizsgákra a diákokat elsősorban a tanárok próbálják felkészíteni Karácsony Dávid, a Ciszterci Szent István Gimnázium 12. osztályos tanulója elmondása szerint:

- Az utolsó hónapok érettségi feladatsorok kitöltésével teltek. Matematikából a tananyag már októberben véget ért, utána csak ismételtünk.

Dávid azt vallja, hogy a gimnáziumi évek alatt megszerzett tudást nem lehet egy év alatt bepótolni, a felkészülés lényegében már a legelső középiskolai évtől megkezdődött. Dávid évfolyamtársai, Bagonyi Áron és Zámbó László Áron is így vélekedik erről. A fiúk különösebben nem izgulnak, ám a vizsgadrukk már dolgozik bennük.

- Egyre többet ülök a könyveim és jegyzeteim fölött. Nyilván mindenki azon gondolkodik, hogy pontosan mennyi pontot is kell elérnie. Oda kell figyelni az időbeosztásra és a tanulási módszerre, mert a ponthatárok elég magasak, de nem elérhetetlenek - számolt be tapasztalatairól Bagonyi Áron.

Karácsony Dávid, Zámbó László Áron és Bagonyi Áron  már érzik, hogy hamarosan itt az érettségi. A fiúkban van némi vizsgadrukk, de megpróbálják a legjobbat kihozni magukból

László inkább a szóbelitől tart, s az fog nagyobb kihívásokat hozni majd a diákoknak. A tanuló szerint az írásbelire elég úgy felkészülni, ha az ember megcsinálja a házi feladatokat, s figyel az órákon. László azért, hogy ne terhelje magát le erre az időszakra, előrehozott érettségit tett németből és angolból.

Alföldiné Balázs Bernadett, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese elmesélte nekünk, hogy egyre több diák él az előrehozott érettségi lehetőségével. Emellett a 2016-ban vizsgázó diákok az elsők, akiknek 50 órás közösségi szolgálatot kellett teljesíteniük azért, hogy leérettségizhessenek.

Jelentősebb változások az idei megmérettetésen nem várhatóak, ám jövőre történhetnek módosítások:

- A tervek szerint 2017-től különböző tantárgyak vizsgájának lebonyolításában lesznek változások, emellett a feladattípusokhoz, a pontozáshoz és az időarányhoz nyúlnak hozzá. Például matematikában emelt szinten a százalékszámításos feladatok csökkennek, az algebra típusúak növekednek. Új, komplexebb vizsgakérdések jönnek történelemből. A biológia írásbeli feladatsorokból kiveszik a feleletválasztós és az igaz-hamis jellegű feladványokat - emelt ki néhány példát az igazgatóhelyettes.

Alföldiné Balázs Bernadett úgy tudja, a 2017-ben érettségiző diákok fellélegezhetnek, s használhatják a régi típusú történelmi atlaszokat is az érettségin:

- Eredetileg az volt a tervezetben, hogy 2017-től már csak olyan atlaszt lehet használni, amely nem tartalmazza a kronológiai táblázatot. De most beszéltem a történelem munkaközösség vezetőjével, s valószínűleg ezt csak később vezetik be, nem 2017-ben. Ez a diákoknak jobb, mert a jelenlegi 11. osztályosoknak meg kellene venniük az új atlaszt, amely idegen a számukra. Ráadásul azt beszélik, hogy sok hiba van az új kiadásokban.

A végzős diákoknak nem maradt sok idejük a felkészülésre. Az írásbeli vizsgák május 2-án, hétfőn kezdődnek. Ezen a napon magyar nyelv és irodalomból mérhetik le a tudásukat a tanulók. Kedden a matematikával, szerdán a történelemmel, csütörtökön az angollal, pénteken pedig a némettel küzdhetnek meg az érettségizők. Az írásbeli vizsgák május 24-ig tartanak. A szóbeli érettségiket június 2-24.
között tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!