Hírek

2012.12.26. 15:38

A Telekiből a tankerület élére

Székesfehérvár - Tizenöt éven át volt az igazgatója a Telei Blanka Gimnáziumnak Sipos Imre, aki januártól a székesfehérvári tankerület igazgatója lesz. Örül a kihívásnak, de a Telekit soha nem felejti.

Házi Péter

- Igen fiatalon, 32 évesen lett a régió egyik legrangosabb iskolájának igazgatója.

- Valóban, 1989-ben, matematika-fizika szakos tanárként végeztem Szegeden, egy évig dolgoztam a Videoton szoftverlaborjában, aztán 1990-ben már a Teleki Blanka Gimnáziumban tanítottam. Érdekes volt belecsöppenni az osztályfőnökségbe, fiatal tanárként nagyon intenzíven éltem meg a kamasz diákjaim gondjait, bajait, sokukkal a mai napig is rendkívüli kapcsolatban vagyok. Aztán eltelt nyolc év, 1998-ban, a kollégák buzdítására megpályáztam az igazgatói posztot. Kétféle nézet van: az ember vagy vezetőnek születik, vagy azzá válik. Szerintem nem elég erre születni, vezetővé válni ugyancsak kemény és hosszú folyamat.

 

Sipos Imre büszke az Arany János Tehetséggondozó Programra és nem utolsósorban a Telekis-napokra (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

- Azóta eltelt tizenöt év, a kezdeti elképzeléseket sikerült megvalósítani?

- A legfőbb célom az iskola szakmai színvonalának megtartása volt, szerintem ez maximálisan megvalósult, sőt, az iskola elismertségét még növelni is sikerült. Aztán persze sok mindent nem tűztem ki célul, de menet közben jöttek a lehetőségek. Ilyen volt 2000-ben az Arany János Tehetséggondozó Program bevezetése, amely ma már tizenkét éve működik és nagyon büszke vagyok arra, hogy a megye hátrányos helyzetű diákjait sikerült integrálni a belvárosi elitgimnáziumba. Ezzel a gyerekeknek egy olyan életkezdési lehetőséget tudunk adni, amivel többségük él is. Az Arany János Program fejlesztéseként, hogy újabb tereket nyerjünk,  létrejött a fúzió a Sziget utcai Általános Iskolával. Így ma már ezerkétszáz fős az iskola, amelynek mindkét lába, a gimnázium és az általános iskola képzése egyformán erős. Rengeteg infrastrukturális fejlesztést is sikerült megvalósítani: 2003-ban a külső felújítás, 2005-ben pedig a belső vizesblokk- és fűtéskorszerűsítés készült el, és akkor még nem beszéltünk a pályázatok segítségével beszerzett számtalan interaktív tábláról, számítógépről. A diákok oldaláról pedig a Telekis-napokra vagyok igazán büszke, úgy érzem megtaláltuk a helyes arányát annak, mi az, amit a gyereknek az iskolapadban érdemes megkapnia, és mi az, amit azon kívül, például egy Telekis-napon vagy egy könyvtári világnapon. Ennek is köszönhető, hogy telekisnek lenni rang, nem csak a diákok, a tanárok körében is.

- Nehéz döntés volt váltani, indulni a tankerületi igazgatói pályázaton?

- Nekem szívügyem az oktatás, az elmúlt tizenkét évben a Budapesti Műszaki Egyetemen részt vettem a pedagógusképzésben, ami komoly kitekintést adott a magyar közoktatás egészére. Ez adott muníciót a pályázat beadására. Ennek ellenére nem volt könnyű a döntés, de a kihívás vonz. Az én feladatom lesz a székesfehérvári járás összes nevelési-oktatási intézményének szakmai felügyelete, de a teljes megyei szakképzés irányítása és a szakszolgálatok kiépítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!